Sedan Ludvig Åberg blev proffs har han spelat tolv tävlingar med imponerande resultat Foto: Getty Images

Åbergs makalösa siffror – 145 under par på tolv starter

Snittar 67,76 slag per rond sedan han blev proffs.

Text: Svensk Golf • 2023-10-19 Uppdaterad 2023-10-19

Ludvig Åberg blev proffs tidigt i somras och gjorde sin första start som proffs i Canadian Open den 8 juni på Oakdale Golf & Country Club. Åberg slutade delad 25:a på sju under par i Kanada och på de drygt fyra månader som passerat sedan dess har 23-åringen från Eslöv spelat åtta tävlingar på PGA Tour och fyra på DP World Tour. Han har dessutom hunnit med att kvalificera sig för Ryder Cup i Rom där han tog två poäng i Europas seger över USA.

Om man tittar lite närmare på siffrorna sedan Canadian Open så blir Åbergs första månader som proffs än mer imponerande. Under sina 34 ronder på PGA Tour har han en snittscore på 68,20 slag. Det är 0,43 slag bättre än Scottie Scheffler, som leder statistiken under säsongen med 68,63. Tvåa där är Rory McIlroy med 68,77 och trea är Jon Rahm med 69,03. I dessa 34 ronder inräknas Genesis Scottish Open, som också parallellt ingår i DP World Tour.

I sina tre starter på renodlade DP World Tour-tävlingar är siffrorna ännu starkare. Åberg har på 12 ronder aldrig varit sämre än 71 slag på 11 av dessa, och snittar 67,33. Här leder McIlroy statistiken med en snittscore på 68,80, alltså nästan 1,5 slag högre än Åberg.

Sammantaget ger det en snittscore sedan han blev proffs för Åberg på 67,76 över tolv tävlingar. Totalt på dessa 46 ronder är han 145 under par. Han har bara missat en kvalgräns, i Scottish Open då han var ett under par och missade kvalgränsen med ett slag.

Det bör nämnas i sammanhanget att Åberg inte startat i någon major under året och där brukar scorerna generellt sett vara högre.

Senaste starten gjorde Åberg förra veckan i Shriners Children’s Open där han slutade på delad 13:e plats. Nu väntar två veckors vila och träning för Åberg som gör sin nästa start i World Wide Technology Championship i Mexiko den 2:a november. Han planerar sedan också att spela RSM Classic på Sea Island mellan 16-19 november.


Text: Svensk Golf • 2023-10-19
TournyttDP World TourJon RahmLudvig ÅbergPGA TourRory McIlroyScottie SchefflerTournytt
Rulla till toppen