Lexi Thompson och Ludvig Åberg imponerar. Det gör inte Lee Westwood. Foto: Getty Images

TourTempen: ”Går från klarhet till klarhet”

I TourTempen listar vi heta spelare och företeelser. Och självklart tar vi även upp sådant som kan förbättras.

Text: Olof Åsgård • 2023-10-16 Uppdaterad 2023-10-16

DAMER

Hetast:

Lexi Thompson klarade inte kvalgränsen i förra veckans PGA Tour-tävling, men med drivar över 300 yards och en rond under 70 slag visade att hon kan mäta sig med herrarna på deras egen tour.   

Het:

Maja Stark levererade i tre av fyra ronder och slutade delad åtta i Shanghai. Stark kommer garanterat fajtas om segrar resten av säsongen och även efter det.

Varm:

Frida Kinhult har två bra tävlingar i följd – delad 13 i Shanghai och delad 10 i Texas. Kontinuiteten har saknats under säsongen. Förhoppningsvis har hon hittat den nu. 

Sval:

Inga tävlingar vinns på torsdagen men Anna Nordqvist har varit trögstartad den här säsongen. Hon är totalt två under par på öppningsvarven, jämfört med 14 under par andra ronden, 22 under tredje ronden och tio under på finalvarven. Absolut bevis på styrka och hennes förmåga att växa in i tävlingar. Men också en av anledningarna till att de riktiga topplaceringarna uteblivit.  

Iskall:

LPGA:s egna spelarstatistik är ofta felaktig, haltande och således missvisande. Men framförallt är den undermålig i jämförelse med herrarnas största tourer. LPGA gör garanterat så gott de kan. Lösningen är att externa aktörer dels släpps in, dels ser möjligheterna att höja damgolfen ytterligare genom att ta fram samma statistik som för herrarna. 

HERRAR

Hetast:

Ludvig Åberg, 23 år, Eslöv, Skåne, Sverige. Går från klarhet till klarhet och senaste bedriften av många på kort tid kom i söndags då han gick runt på 62 slag, nio under par, och klättrade 29 platser sista ronden i Shriners Children’s Open till en slutlig 13:e plats.

Het:

Alex Norén slutade trea i samma tävling och var tillsammans med Taylor Pendrith bäst bland de som spelar om poängen i FedExCup Fall (segraren och resterande på pallplatserna var topp 50 under den ordinarie PGA Tour-säsongen och spelar därför inte om poängen under höstsäsongen). Norén avancerade från 105:e till 83:e plats och han kan mer eller mindre börja fokusera på att förbättra sin kategori istället för att enbart rädda kortet. Topp 125 får spela vidare på PGA Tour nästa år då touren går tillbaka till att spelas under ett och samma kalenderår.

Varm:

Jesper Svensson kom delad 13:e i senaste Challenge Tour-tävlingen. Med enbart tourfinalen på Mallorca kvar av säsongen är han fyra på Order of merit. Landsmannen Adam Blommé är femma. Svenskarna är därmed mer eller mindre klara för spel på DP World Tour där topp-20 får spelrättigheter nästa säsong.

Sval:

Sydafrikanen Thriston Lawrence har vunnit två DP World Tour-tävlingar den här säsongen. Senast i juni i Tyskland. Sedan dess har han en tredjeplats men i övrigt mest spelat ojämnt och missat en del kvalgränser.
Så är golf.
Trots sydafrikanens dåliga form har tv-tittarna som följer DP World Tours huvudsändningar tvingats genomlida samtliga av stackars Lawrence slag under öppningsvarven. Att han hamnar i utvalda grupper är en sak, men större spelare än Lawrence har plötligt försvunnit ur bild när producenten anar att scoren är på väg åt fel håll.

Iskall:

Lee Westwood. Majesticks GC:s ”co-captain” har spelat tolv av LIV Golfs 13 tävlingar i år. Det blev en 17:e plats som bästa resultat, mestadels har han tillhört den sämsta tredjedelen i tourens 48-mannafält. Engelsmannen har under denna undermåliga säsong ändå tjänat ihop knappt 2 miljoner dollar. Han slutade på 45:e plats på säsongsrankingen och hamnade i den så kallade ”Drop Zone” där spelare degraderas. Så blir fallet för Jediah Morgan, James Piot, Chase Koepka och Sihwan Kim.
Men inte Westwood.
Han klarar sig eftersom han är co-captain och därför inte kan kastas ut ur LIV Golf. Detsamma gäller Martin Kaymer, som varit skadad och missade de tre första tävlingarna. Tyskens kaptensroll i Cleeks GC håller honom kvar… över nästa säsong? För evigt? Någon som vet?


Text: Olof Åsgård • 2023-10-16
TournyttTournyttTourTempen
Rulla till toppen