Det är Alex Noréns långa spel som imponerat mest under veckans Shriners Children's Open Foto: Getty Images

Norén imponerar i statistiken

Norén näst bäst i fältet från tee till green.

Text: Svensk Golf • 2023-10-15 Uppdaterad 2023-10-15

Alexander Norén är bästa svensk efter tre ronder av veckan Shriners Children’s Open på en delad elfteplats. Norén har alltid varit erkänt duktig på och runt greenerna men det är en annan del av spelet som imponerat mest under de tre första ronderna på TPC Summerlin. Den nu 41-åriga svensken är näst bäst i hela fältet från tee till green där han tjänat 3,24 slag mot övriga fältet. Från tee är han på femte plats och har tjänat 1,23 slag mot övriga. När det gäller spelet in mot green är Norén elva men där sticker en annan svensk ut. Henrik Norlander är fyra i den kategorin med två intjänade slag mot resten av spelarna.

Norén har haft ronder på 68-65-68 och är med sina 12 under par bara tre slag bakom ledartrion bestående av Tom Kim, Lanto Griffin och Adam Hadwin.

Norlander är på delad 24:e plats på nio under par och Ludvig Åberg delar 42:a plats på sju under par.

Så funkar Strokes Gained

Strokes gained etablerades av amerikanske ekonomiprofessorn Mark Broadie. Modellen har revolutionerat golfsportens sätt att mäta statistik och har använts bredare på PGA Tour sedan 2010 för att kunna mäta mer exakt hur spelarna presterar i olika delar av spelet.
Det som gör strokes gained effektivare än traditionell statistik är att modellen kan isolera och bedöma individuella slag var för sig. Traditionell statistik, som greenträffar och antal puttar, påverkas ofta av faktorer som inte är avsedda att inkluderas i det man försöker mäta. Exempel på detta är att en spelare i många fall har fler puttar om spelaren ­träffar fler greener men det betyder inte nödvändigtvis att spelaren puttat sämre. Slår du dåliga utslag får du oftast få greenträffar, och det i sin tur ger oftast färre puttar – eftersom du slagit chippar nära hål.

De senaste åren har genomslaget för strokes gained varit enormt och många proffs väger in statistiken när de planerar sitt spelschema och träningsupplägg.
Räknesättet fungerar så här:
Från olika positioner på banan har man räknat ut spelarnas snittscore/riktmärken, alltså det förväntade antalet slag det tar dem därifrån och i hål, exempelvis 4,0 slag.
Låt säga att en spelare slår från den positionen och hamnar på en ny position längre fram där riktmärket är 2,8 slag för att fullfölja hålet, då blir uträkningen så här:
4,0 (riktmärke från ursprungspositionen)
– 2,8 slag (riktmärke nya positionen)
– 1 slag (slaget som just slogs)
= + 0,2 slag på slaget som just slogs.
Spelarens prestation var alltså 0,2 slag bättre än riktmärket.
Hade nya positionen haft ett riktmärke på 3,2 slag hade spelaren istället förlorat 0,2 slag.


Text: Svensk Golf • 2023-10-15
TournyttAlexander NorénHenrik NorlanderPGA TourTournytt
Rulla till toppen