Tim Widing, Alex Norén, Vincent Norrman, Henrik Norlander och Ludvig Åberg spelar i Las Vegas den här veckan. Foto: Getty Images

PGA Tour

Widing kvalade in i veckans PGA Tour-tävling – fem svenskar klara

Tim Widing stod för ett lyckat måndagskval i Las Vegas.

Text: Olof Åsgård • 2023-10-10 Uppdaterad 2023-10-10

HÄR HITTAR DU VECKANS LEDARTAVLOR

HÄR HITTAR DU VECKANS TV-TIDER

Fem svenskar kommer till start i veckans PGA Tour-tävling Shriners Children’s Open som spelas på TPC Summerlin i Las Vegas – Ludvig Åberg, Alex Norén, Henrik Norlander, Vincent Norrman och Tim Widing. 

Den sistnämnde tog sig in via måndagskvalet där han var en av fyra spelare som kvalificerade sig. Det blir 26-årige Widings andra start på PGA Tour, och den första han gör som proffs. Widing spelade Genesis Invitational 2021 som amatör, och blev därefter proffs senare under året. Denna säsong har han spelat han på undertouren Korn Ferry Tour som avslutades med tourfinalen förra veckan. Widing slutade på 19:e plats i tävlingen och 46:a på säsongsrankingen Points List (där topp 30 fick spelrättigheter på PGA Tour). 

Shriners Children’s Open är den tredje av sju tävlingar i FedExCup Fall där spelare som slutade 71:a eller sämre i FedExCup 2022/2023 spelar om en möjlig plats på PGA Tour, som under 2024 övergår till att spelas under ett och samma kalenderår. Alla tar med sig sina poäng in i hösttouren och topp 125 klarar därefter kortet till nästa säsong. Det är enbart plats 51 och sämre från ordinarie säsong spelar om poängen under hösttouren.

I nuläget är Vincent Norrman redan klar för spel på PGA Tour under nästa år, i och med segern i Barbasol Championship samt sin 69:e plats i FedExCup. Spelare rankade 51–70 (där Norrman ingår) spelar för att kvalificera sig för de två första signaturtävlingarna nästa säsong.

Även Ludvig Åberg är klar i och med sin förstaplats på collegerankingen PGA Tour University som han hade när han blev proffs tidigare i år. De unga svenskarna jagar främst världsrankingpoäng för att få plats i majors nästa år.

Efter förra veckans andraplats är Ludvig Åberg bäste svensk på världsrankingen och gick om Alex Norén som varit bäste svensk under flera år. Åberg gick från 79:e till 59:e plats, Norén tappade två platser till 70:e. Henrik Norlander, som också slutade på andra plats förra veckan, stod för en rejäl klättring – från 491:a till 289:e plats.

Få toppspelare är med i fälten under hösttouren, bäste spelare denna vecka är sydkoreanen Tom Kim som vann denna tävling förra året.  

Intressanta spelare i Shriners Children’s Open:

Lexi Thompson, 28
Har fått en sponsorinbjudan och blir den sjunde damspelaren att spela i en PGA Tour-tävling. 

Ludvig Åberg, 23
Blev proffs i juni. Ryder Cup-vinnare 2023, 1 DP World Tour-seger. Delad tvåa förra veckan.
Världsranking: 59 (bäste svensk)
FedExCup Fall: 113

Vincent Norrman, 25
1 PGA Tour-seger, 1 DP World Tour-seger (båda 2023).
Världsranking: 72
FedExCup Fall: 73

Alex Norén, 41
10 DP World Tour-segrar.
Världsranking: 70
FedExCup Fall: 105

Henrik Norlander, 36
Delad tvåa förra veckan. 2 Korn Ferry Tour-segrar. 
Världsranking: 289
FedExCup Fall: 120

Tim Widing, 26
Gör sin andra PGA Tour-tävling.  
Världsranking: 345
FedExCup Fall: –

Tom Kim, 21
2 PGA Tour-segrar
Världsranking: 16
FedEx Cup Fall: 20 (ordinarie säsong)


Text: Olof Åsgård • 2023-10-10
TournyttAlex NorénHenrik NorlanderLexi ThompsonLudvig ÅbergPGA TourTim WidingTournyttVincent Norrman
Rulla till toppen