
Henrik Norlander och Ludvig Åberg delade andraplatsen och imponerade i statistiken. Foto: Getty Images
Siffrorna bakom svenskarnas andraplatser
Så presterade Ludvig Åberg och Henrik Norlander
Svenska proffs gör tillsammans ett mycket starkt år och även om det inte blev seger för Ludvig Åberg och Henrik Norlander i helgens PGA Tour-tävling så läggs deras andraplatser till högen av fina svenska placeringar under året.
Svenskarna föll i särspel där fem spelare fanns med och amerikanen Luke List drog längsta strået. Norlander och Åberg imponerade under hela tävlingen, Norlander allra främst i början och Åberg under helgen. Enligt Strokes gained-statistiken var Henrik Norlander näst bäst i fältet totalt under första ronden i torsdags och tjänade +4.85 slag mot resten av fältet. Tredje ronden var Ludvig Åberg näst bäst totalt med +4,95 slag och i kategorin tee till green (allt utom puttning) stod han för imponerande +4.16 slag.
Sett till hela tävlingen var Åbergs starkaste moment just tee till green (+3.00 slag) och Norlander var stark i puttning (+1.72 slag). Puttningen fungerade sämst för Åberg (-0.06 slag) och inspelen var Norlanders sämsta kategori (-0.62 slag).
Henrik Norlander klättrade till 120:e plats på FedEX Cup Fall-rankingen och Ludvig Åberg till 113:e. Topp 125 klarar kortet till nästa år (Åberg har redan säkrat sitt genom sina amatörmeriter). Eftersom fyra spelare delade andraplatsen fick de 549 400 dollar var i prispengar.
Strokes gained Sanderson Farms Championship
SG Totalt
D1. Ludvig Åberg, +2.93 slag
D1. Henrik Norlander, +2.93
D1. Luke List, +2.93
SG Puttning
1. Lanto Griffin, +2.45
4. Henrik Norlander, +1.72
69. Ludvig Åberg, -0.06
SG Runt green
1. C.T. Pan, +1.63
9. Ludvig Åberg, +0.88
21. Henrik Norlander, +0.67
SG Inspel
1. Ryan Moore, +2.27
17. Ludvig Åberg, +0.96
105. Henrik Norlander, -0.62
SG Från tee
1. Cameron Champ, +1.45
3. Henrik Norlander, +1.17
4. Ludvig Åberg, +1.16
SG Tee till green (allt utom puttning)
1. Ludvig Åberg, +3.00
20. Henrik Norlander, +1.22
Så funkar Strokes Gained
Strokes gained etablerades av amerikanske ekonomiprofessorn Mark Broadie. Modellen har revolutionerat golfsportens sätt att mäta statistik och har använts bredare på PGA Tour sedan 2010 för att kunna mäta mer exakt hur spelarna presterar i olika delar av spelet.
Det som gör strokes gained effektivare än traditionell statistik är att modellen kan isolera och bedöma individuella slag var för sig. Traditionell statistik, som greenträffar och antal puttar, påverkas ofta av faktorer som inte är avsedda att inkluderas i det man försöker mäta. Exempel på detta är att en spelare i många fall har fler puttar om spelaren träffar fler greener men det betyder inte nödvändigtvis att spelaren puttat sämre. Slår du dåliga utslag får du oftast få greenträffar, och det i sin tur ger oftast färre puttar – eftersom du slagit chippar nära hål.
De senaste åren har genomslaget för strokes gained varit enormt och många proffs väger in statistiken när de planerar sitt spelschema och träningsupplägg.
Räknesättet fungerar så här:
Från olika positioner på banan har man räknat ut spelarnas snittscore/riktmärken, alltså det förväntade antalet slag det tar dem därifrån och i hål, exempelvis 4,0 slag.
Låt säga att en spelare slår från den positionen och hamnar på en ny position längre fram där riktmärket är 2,8 slag för att fullfölja hålet, då blir uträkningen så här:
4,0 (riktmärke från ursprungspositionen)
– 2,8 slag (riktmärke nya positionen)
– 1 slag (slaget som just slogs)
= + 0,2 slag på slaget som just slogs.
Spelarens prestation var alltså 0,2 slag bättre än riktmärket.
Hade nya positionen haft ett riktmärke på 3,2 slag hade spelaren istället förlorat 0,2 slag.
Text: Svensk Golf • 2023-10-09
Tournytt • Henrik Norlander • Ludvig Åberg • PGA Tour • Statistik • Tournytt