Ludvig Åberg och Henrik Norlander kom nära en seger men fick till slut nöja sig med delad andraplats efter särspel i veckans Sanderson Farms Championship Foto: Getty Images

Åberg och Norlander tvåor efter särspelsdrama

Två svenskar i särspel med tre andra spelare i Mississippi.

Text: Svensk Golf • 2023-10-09 Uppdaterad 2023-10-09

Det blev en dramatisk avslutning av veckans Sanderson Farms Championship på PGA Tour. Inför slutronden låg Henrik Norlander delad trea och Ludvig Åberg delad åtta, fyra respektive sex slag bakom då ledande Ben Griffin.

Ludvig Åberg spelade sedan starkt hela slutronden och var 18 under par med tre hål kvar. I det läget ledde Griffin på 20 under par och segerchansen såg avlägsen ut för svensken. Tre raka par innebar 68 slag sista ronden och att Åberg var först inne på 18 under par. Något som så småningom skulle räcka till särspel med fyra andra spelare. Ett särspel som Luke List vann genom att rulla i en lång birdieputt på 18:e hålet.

– Ute på banan trodde jag inte en sekund att 18 under par skulle räcka. Jag trodde att jag skulle behöva ta mig till 20 eller 21 under par. Men det är grymt kul att vara med i segerstriden och något som jag vill göra igen och igen och igen. Men först av allt stort grattis till Luke List, otrolig putt som han rullade i, sa en relativt nöjd Åberg efter ronden.

Henrik Norlander tog sig till 20 under efter tolv spelade hål. Svensken som jagar sin första seger på PGA Tour missade sedan utslaget på hål 14 med bogey som följd. En ny bogey kom på hål 16 och även Norlander kom in på 18 under par efter 70 slag sista dagen.

– Jag kämpade hårt och är stolt över mig själv. Jag slog många bra slag och satte en hel del bra puttar och har gått från att tro att jag inte är bra nog till att känna att jag kan vinna här ute, sa en nöjd Henrik Norlander.

Ledande Ben Griffin såg stabil ut länge men 27-åringen kunde inte knyta igen säcken när han hade chansen att ta sin första seger på PGA Tour. Griffin misslyckades med att rädda par på hål 16 och när han missade både fairway och green på sista hålet blev det en bogey även där. Också Griffin slutade 18 under par. På samma resultat smög sig också Luke List och Scott Stallings in och det innebar att fem spelare fick ge sig ut i särspel på The Country Club of Jackson i Mississippi. Väl där lyckades List rulla i en birdieputt från nästan 15 meter för att ta sin andra seger på PGA Tour.

Andraplatserna för Åberg och Norlander innebär ett rejält lyft på Order of Merit. Norlander gick från plats 142 till plats 120 medan Åberg klättrade från plats 136 till plats 113. De 125 främsta får behålla sina spelrättigheter och de som lyckas ta sig in topp-50 får dessutom spela alla upphöjda tävlingar. Åberg har redan sina rättigheter klara men kan om han tar sig in topp-50 förbättra sina möjligheter att få spela alla tävlingar.


Text: Svensk Golf • 2023-10-09
TournyttBen GriffinHenrik NorlanderLudvig ÅbergLuke ListPGA TourSanderson Farms ChampionshipScott StallingsTournytt
Rulla till toppen