Nora Sundberg (Stockholms Golfklubb) och Meja Örtengren (Landeryds GK) hade en bättre torsdag på Marco Simone Golf & Country Club. Foto: Christer Höglund.

Junior Ryder Cup

Svenska superjuniorerna segrade i Rom

Meja Örtengren och Nora Sundberg firar Europas första triumf i Junior Ryder Cup på 17 år.

Text: Eric Franzén • 2023-09-28 Uppdaterad 2023-09-28

MARCO SIMONE G&CC, ROM. Förra veckan ingick de i Europas segrande lag i Junior Solheim Cup. Denna varma torsdag utanför Rom stod 18-årige Meja Örtengren och 17-årige Nora Sundberg för en favorit i repris när de fick fira tillsammans på Marco Simone G&CC:s 18:e green. 

Detta var Europas första seger i Junior Ryder Cup sedan 2006, med 20,5 – 9,5 som övertygande slutställning. Något som svenskorna i allra högsta grad bidrog till genom Örtengrens seger mot Clemente samt Sundbergs delning mot Chen.

Efter prisceremonin försöker två segerrusiga superjuniorer summera de två tävlingsveckor som precis avrundats. Naturligtvis en väldigt svår uppgift.  

– Det är väldigt många intryck och så väldigt mycket roligt som har hänt under den här veckan. Precis som under förra veckans Junior Solheim Cup. Det är jättemycket som jag kommer att ta med mig och minnas hela livet, säger Meja Örtengren.

– Det känns helt otroligt. Nästan en obeskrivlig känsla. Efter igår kändes det lite närmare att vinna. Men att vi skulle spela så bra som vi gjorde idag och dela den här upplevelsen med alla är helt fantastiskt, säger Nora Sundberg.

Vid sidan av deras digra meritlistor som amatörer har de båda redan markerat sin ankomst på högre tournivå genom framgångar på LET Access, där Örtengren segrat, och LET, där Sundberg blev bäste amatör i Skaftö Open. 

Oavsett detta tvekar de inte kring att konstatera att veckan inneburit ett viktigt steg i deras utveckling, som gör att de lämnar Rom och Junior Ryder Cup som bättre spelare.

 – Det skulle jag ändå tro. Det här är nog den tuffaste banan jag har spelat. Jag har aldrig spelat från så tjock ruff som det är här. Man får koll på vad man behöver utveckla för att kunna spela på så här tuffa banor, där man måste slå rakt och ha en väldigt tydlig spelplan, säger Nora Sundberg. 

– Det här gör att vårt spel testas på en ny nivå, så jag lär mig väldigt mycket om mitt eget spel – som mina missar och allt sånt. Men också att bara få vara i en sådan här miljö med så mycket supportrar och stor publik är  en ny sak som vi inte har upplevt innan. Men allt det gör att man själv vill vara här en dag och spela Solheim Cup. Det inspirerar bara, säger Meja Örtengren.

På söndag åker Nora Sundberg till Kanada för att spela flick-VM medan Meja Örtengren har ledigt i två veckor innan VM i Abu Dhabi väntar.

Men det allra största äventyret ligger något år bort, då mycket pekar på att de båda kommer att sluta upp i samma collegelag på Stanford University. Ett av världens mest prestigefyllda universitet både utbildnings- och golfmässigt, som representerats av spelare som Tiger Woods, Michelle Wie och nyligen Rose Zhang. 

– För mig så känns det fortfarande väldigt overkligt att jag ska dit. Och det är inte klart till hundra procent ännu, eftersom man inte kommer in om man inte lyckas hålla betygen uppe innan dess. Men lite har man börjat förbereda sig inför det hela och fråga runt lite om hur andra har haft det där, säger Nora Sundberg.

– Det är nästa stora grej som händer, så det är klart att man ser fram mot det. Även om man inte riktigt fattat det ännu. Men det är några tävlingar kvar i Europa att se fram mot innan vi åker över under nästa år, säger Meja Örtengren.

Ni har precis vunnit en lagtävling på Marco Simone G&CC. Under kommande dagar ska Ludvig Åberg försöka göra precis samma sak. Vad vill ni ge för medskick till honom?
– Håll dig borta från ruffarna, säger Meja Örtengren.
– Ja, håll dig på fairway. Bara fairway och green så kommer några puttar att rulla i. Men ruffarna är det som slukar flest slag, fyller Nora Sundberg i. 


Text: Eric Franzén • 2023-09-28
TournyttJunior Ryder CupMeja ÖrtengrenNora SundbergTournytt
Rulla till toppen