Viktor Hovland hoppas på fler poäng under årets Ryder Cup än senast på Whistling Straits Foto: Getty Images

Hovland: ”Vi hatar förmodligen varandra mindre nu än de gjorde tidigare”

"Vi vill vinna för Europa, inte för att vi hatar det andra laget"

Text: Martin Strömberg • 2023-09-27 Uppdaterad 2023-10-03

Viktor Hovlands karriär har fortsatt uppåt sedan senaste Ryder Cup på Whistling Straits då USA vann med hela 19-9, största segermarginalen sedan 1967. Trots att norrmannen spelade bra 2021 fick han bara med sig två delade matcher och totalt en poäng. Nu är 26-åringen från Oslo världsfyra med en seger i FedEx Cup i bagaget och han ser fram mot att återigen möta USA i Ryder Cup, denna gången som en av de europeiska lagets absoluta nyckelspelare.

– Jag har haft ett bra år men allt det där försvinner lite när det är Ryder Cup-vecka. Man är här som en del i ett lag och med tanke på vad som hände för två år sedan så är vi alla ganska motiverade att ta tillbaks bucklan, förklarade Hovland på en presskonferens inför veckans match.

När han ser tillbaks på förlusten på Whistling Straits ser han flera faktorer som bidrog till den magra poängskörden. Men Hovland är samtidigt relativt nöjd med sin egen prestation.

– Jag spelade bra den veckan men vi mötte också ett väldigt starkt lag som hade medvind. Jag slog många riktigt vassa järnslag in mot tuffa pinnar men fick aldrig igång det där lilla extra som krävs för att skaffa övertag i matchspel. Ett par långa puttar eller en sänkt chip eller något liknande. Det hände inte riktigt den veckan. I år känns det som att jag har förbättrat många delar av mitt spel och framförallt närspelet. Jag hoppas att jag ska kunna plocka poäng även om jag inte har mitt allra bästa spel och att mitt spel är mer komplett den här gången.

Inför veckans match har det talats en hel del om kamratskapet mellan många spelare i de båda lagen och att man i stor utsträckning spelar på samma tour och samma tävlingar gör att rivaliteten minskat under senare tid. Hovland kan delvis hålla med om det men samtidigt inte.

– Jag kan inte tala för spelarna i det förgångna eller tidigare upplagor av det europeiska laget men förmodligen hatar vi varandra mindre nu än de gjorde tidigare. Och det är klart, hat kan säkert vara en stor källa till motivation, men samtidigt känner jag en stark vilja att vinna för mitt land och min kontinent, vi vill vinna för Europa. Men inte för att vi hatar någon i det andra laget, vi vill spela bra för Europa och alla som stöttar oss.

Helt klart är att Viktor Hovland kommer att få spela en stor roll och ta ett stort ansvar under Ryder Cup. Och det är något som han omfamnar.

– Att ha spelat bra under året ger dig lite extra självförtroende och en viss trygghet men för vår del handlar det om att hitta bra lagsammansättningar där vi kan lita på varandra och inte att en eller två spelare ska leda hela laget. Egentligen är allt som hänt inför den här veckan ointressant.


Text: Martin Strömberg • 2023-09-27
TournyttMarco Simone GCRyder Cup 2023TournyttViktor Hovland
Rulla till toppen