Ludvig Åberg tror att spelet från tee kommer att vara viktigt under veckans Ryder Cup på Marco Simone G&CC Foto: Getty Images

Åberg om Europas fördel på Marco Simone

"Det är roligaste klubban i bagen, den går ju längst."

Text: Martin Strömberg • 2023-09-27 Uppdaterad 2023-10-03

Ryder Cup är bara två dagar bort och under onsdagen gjorde enda svensken, Ludvig Åberg, entré i presstältet för sin första presskonferens. Han har gjort en fantastisk resa under våren och har gått från att vara – visserligen världens bästa amatör – till segrare på DP World Tour och nu uttagen till det största som golfvärlden har att erbjuda, Ryder Cup.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse och väldigt coolt och jag ser verkligen fram mot de närmaste dagarna. Om någon sagt för ett par månader sedan att jag skulle spela Ryder Cup så hade jag inte trott dem.

Tidigare i veckan fick han idel lovord från kaptenen Luke Donald och hans sving har dessutom hyllats av bland andra Rory McIlroy. Själv tar Åberg ändå relativt lugnt på uppståndelsen och hajpen kring hans spel.

– Det är ju först och främst väldigt smickrande när andra spelare ger dig beröm men det är inget som jag kan påverka eller låta påverka mig för mycket. Det enda jag kan göra är att träna och förbereda mig så bra som jag kan för varje tävling och försöka trivas på banan. Det blir samma sak den här veckan även om det är lite ny och annorlunda miljö, men å andra sidan har det varit ny och annorlunda miljö under en period nu och jag försöker att suga åt mig och omfamna situationen och njuta och ha kul.

Många har imponerats av Åbergs långa spel och då kanske framförallt hans drives. Just spelet från tee väntas bli en av de mest avgörande delarna under Ryder Cup då banan är uppsatt ungefär som senast matchen spelades i Europa, på Le Golf National, med relativt smala fairways och svårbemästrade ruffar. Åberg berättar själv hur han försöker att tänka när det gäller spelet med bagens längsta klubba.

– Jag försöker att ha en ganska neutral bollflykt och inte sätta för mycket skruv på bollen. Annars tycker jag det är lätt hänt att man hamnar i för mycket skruv åt endera hållet och när jag växte upp försökte jag alltid slå bollen rakt och ta det därifrån. Det var viktigt för mig att träffa mitten av klubbhuvudet och slå den hårt. Jag har känt så sedan jag var typ tio år gammal och jag tycker om att slå drivern, det är roligaste klubban i bagen, den går ju längst.

Åberg tror också att smala fairways och smetiga ruffar gynnar det europeiska laget. Taktiken lyckades bra på Le Golf National och svensken tror att det kommer att bli avgörande även den här gången.

– Jag tycker att vi som lag har många spelare som är bra med drivern. Det kommer att bli betydligt enklare att plocka poäng om man håller sig på fairway och det känns som att den delen av spelet är en fördel för oss.

Under tisdagens inspelsrond spelade Åberg tillsammans med Tyrrell Hatton, Jon Rahm och Viktor Hovland och många spekulerar i att just Hovland och Åberg är ett tänkbart par för kaptenen Luke Donald. Återstår att se hur stort förtroende den 23-åriga svensken får under årets match.


Text: Martin Strömberg • 2023-09-27
TournyttLudvig ÅbergMarco Simone GCRyder Cup 2023TournyttViktor Hovland
Rulla till toppen