Luke Donald hade inga svårigheter med att motivera uttagningen av Ludvig Åberg under presskonferensen inför Ryder Cup Foto: Getty Images

Donalds förklaring – därför valde jag Ludvig Åberg

Har följt svensken under en längre tid.

Text: Svensk Golf • 2023-09-26 Uppdaterad 2023-10-03

Under måndagen hölls den första presskonferensen inför årets Ryder Cup och traditionsenligt var de två kaptenerna först ut. Båda kaptenerna hyllade såväl banan Marco Simone Golf & Country Club som alla kringarrangemang och ingen av dem hade några större problem att rapportera. Luke Donald fick frågan om sina wildcards och när han egentligen först fick upp ögonen för vår enda svensk i laget, Ludvig Åberg. Och Donald var inte sen att lägga ut orden om varför Åberg till slut fick ett wild card.

– Ludvig dök upp på min radar i början av året i Dubai. Han spelade ihop med Edoardo Molinari, en av mina vicekaptener, och Edoardo sa: ”Vi måste hålla ett öga på den här killen.” När man spelar med vissa spelare kan man se att de har något speciellt. När man ser dem slå golfbollar låter det annorlunda och ser annorlunda ut. Som han driver bollen är väldigt, väldigt imponerande. Från början var det bara en avlägsen möjlighet, ett riktigt långskott att han skulle ta sig in i laget i och med att han var amatör ända till juni. Sedan blev han proffs och vi fortsatte att hålla koll på honom. Han gjorde några bra tävlingsresultat och jag spelade med honom i Detroit. Där var han nio under par efter 16 hål trots att han visste att jag var där för att kolla på honom, vilket är ganska imponerande. Han verkade dessutom väldigt oberörd av hela situationen. Han avslutade visserligen inte särskilt bra den helgen men han är ju fortfarande ung och behöver fortfarande slipas lite, säger Donald.

Åberg hade väckt såpass mycket intresse hos Donald och hans vicekaptener att de bad honom att komma över till Europa för att spela i Tjeckien och Schweiz, två av de sista tävlingarna innan laget skulle spikas. Och visst gav Åberg Donald de besked som han ville ha.

– Han gjorde en stark tävling i Tjeckien och vann ju som vi vet i Crans Montana. För ett par veckor sedan ledde han med två slag efter tre ronder i vår största europeiska tävling på Wentworth och han är en talang som bara dyker upp en per generation i mina ögon. Han är bara i början av sin karriär och har bara börjat att skriva sin egen historia och om man ska jämföra honom med andra som just lämnat amatörgolfen så kan jag bara komma på Viktor Hovland och Jon Rahm som liknande exempel. I mina ögon är Ludvig en mycket stark spelare och jag ser verkligen fram mot att få se honom inleda sin Ryder Cup-historia och det känns otroligt att få vara en del av den.

På fredag inleds Ryder Cup med foursomespel på morgonen och fyrbollar på eftermiddagen. Och enligt Donald lär han lufta alla spelarna någon gång i parspelet.

– Det känns som att några spelare definitivt kan komma att spela alla fem matcherna och jag ser det som högst osannolikt att någon bara kommer att spela en match, förklarade Donald.

Ola Wenström har följt Ludvig Åberg under förberedelserna inför Ryder Cup i spanska Sotogrande och här kan ni se vad vår enda svensk i årets Ryder Cup tänker om veckan som kommer.


Text: Svensk Golf • 2023-09-26
TournyttLudvig ÅbergLuke DonaldMarco Simone GCRyder Cup 2023Tournytt
Rulla till toppen