Maja Stark sänkte den sista putten på fredagen. Dramat kan fortsätta. Foto: Getty Images

Solheim Cup

Revanschen på Finca Cortesin

Utan förlust i fyrbollarna – USA i 5–3-ledning

Text: Tomas Hagfeldt • 2023-09-22 Uppdaterad 2023-09-22

Finca Cortesin Den 18:e greenen på Finca Cortesin förvandlades till en europeisk lyckoarena när fredagskvällens drama fick sin upplösning.

Det var där tre täta, jämna och länge ovissa matcher avgjordes.

Madelene Sagström och Gemma Dryburgh fick se sina amerikanska motståndare missa sina sista puttar för matchvinst. Hålet och matchen delades. Strax därpå sänkte Leona Macguire ett magiskt wedgeslag från sänkan framför greenen. Europas första matchseger i Solheim Cup 2023 var ett faktum.
Nere på det 16:e hålet ordnade Linn Grant och Carlota Ciganda en poäng till Europa.
Maja Stark fick det sista ordet. En sänkt birdieputt från 3,5 meter betydde delning och ett euforiskt europeiskt jubel.

Europa vann fyrbollssessionen med 3–1 efter två segrar och två delade matcher.

– Lättnad är det bästa ordet för att beskriva känslorna just nu. Det kändes rättvist att vi fick det slutet vi fick på den här dagen, sa Madelene Sagström.
– Det här vill jag göra varje vecka, tillade Linn Grant.

Tongångarna och känslorna kunde ha varit annorlunda. Förmiddagens 0–4 i foursome sved. När USA direkt också vann eftermiddagens första hål började det talas om ett historiskt underläge efter den första dagens spel.

Kapten Suzann Pettersens Europa tänkte annorlunda.
– Vi hade ett bra snack i pausen mellan rundorna. Det handlade egentligen bara om peppning. Suzann sa ungefär: ”Kör på – jag vet att ni kan det här”, berättar Linn Grant.

Suzann tog sig också upp till det tolfte hålet och hann säga några ord till Emily Pedersen. Med vetskap om att kullen till vänster om greenen slog danskan sitt järnslag exakt dit hon siktade. Bollen fick sin perfekta bollbana och rullade i hålkoppen.

Hennes hole in one var tidernas andra i Solheim Cup – först var Anna Nordqvist i Colorado för tio år sedan.

Suzann Pettersen berättade om sitt lag med stolthet. Vi stod upp och lät oss inte bli nedslagna. Jag är oerhört imponerad av den kurage alla visade i kväll. Det var en fight. Alla gjorde det fantastiskt. Det har spelats högklassig golf idag.

Efter katastrofstarten förvändlades Solheim Cup till den dröm som bland andra Maja Stark velat uppleva sedan golflivet startade på Abbekås GK.
– Det här var så fantastiskt roligt. Jag har haft roligt på banan och faktiskt känt mig mer avslappnad än vad jag trodde, sa hon.

Ett hotat läge har vänts. USA leder ändå med 5–3.

– Det är fortfarande mycket golf kvar och många poäng att spela om. Vi laddar nu om inför morgondagen och söndagen. Eftermiddagens spel gör det förstås lättare. I dag var jag helt fokuserad på min egen match utan att tänka på vad som hände i morse. Jag visste att jag och Gemma skulle gå ut i den första fyrbollen och tänkte inte på något annat, sa Madelene Sagström.

När Solheim Cup fortsätter är nya draman att vänta. Den europeiska festen på Costa del Sol räddades på fredagskvällen.


Text: Tomas Hagfeldt • 2023-09-22
TournyttFinca CortesinSolheim CupTournytt
Rulla till toppen