Tack för matchen! På den 17:e greenen var Linn Grants och Maja Stark debut i Solheim Cup över. Foto: Getty Images

Solheim Cup

Historiskt underläge

Underläge 0–4 efter sämsta tänkbara start

Text: Tomas Hagfeldt • 2023-09-22 Uppdaterad 2023-09-22

Fyra matcher spelade. Fyra poäng vunna. Samtliga till USA.

I den 18:e upplagan av Solheim Cup har Europa fått sin sämsta start i damgolfens största golfevent. 

Inför eftermiddagens fyrbollar leder amerikanskorna med 4–0.

– Det återstår 24 poäng att spela om, konstaterade Anna Nordqvist med en attityd som visar att hennes och kapten Suzann Pettersens lag är redo att ta upp jakten under den fortsatta helgen.

Men besvikelsen var stor. Anna hoppades själv kunna ge Europa ett momentum genom att sänka förmiddagens sista putt på den 18:e greenen. Putten från fem meter missades. Nelly Korda avgjorde därefter matchen med en sänkt kortputt. Siffrorna 4–0 lyste rött på ledartavlorna.

Redan från det första utslaget på Finca Cortesins spektakulära och publikfriande öppningshål studsade bollarna amerikanskornas väg.

Linn Grant valde drivern men fick se sin boll stanna olyckligt i ruffen strax bakom bunkerkanten. Efter Maja Starks wedgeslag lyckades inte det helsvenska paret rädda par. Motståndarna Lexi Thompson och Megan Khang gav USA en drömstart.

Amerikanskorna vann de tre första hålen.

Grant/Stark kom starkt tillbaka. När hål 6, 11 och 13 var vunna var de ifatt. 

Inför ett öronbedövande vrål sänkte Linn en putt från sju meter för delning på den 16:e greenen. Det 15:e hålet hade dock förlorats. Matchen avslutades snöpligt när Linn Grants parputt från drygt en meter smet förbi hålkanten.

– Båda var avslappnade på första tee och jobbade sig starkt tillbaka in i matchen. Jag är övertygad om att de kan ladda om och glömma detta under eftermiddagen, sa Steven Jeppesens, Linn Grants tränare och caddie.

– Vi gjorde en helt okej match men måste också erkänna att vi mötte ett riktigt bra par idag, tillade Jeppesen.

Sedan tidigare fattades beslutet att Linn och Maja inte skulle spela tillsammans i fredagens båda matcher. I eftermiddag spelar Linn tillsammans med den spanska hemmafavoriten Carlota Ciganda. Maja Stark bildar par med danskan Emily Kristine Pedersen.

Jakten kan börja. Ett oväntat scenario handlar om ett vända ett historiskt 0–4-underläge.

Bland Europas stöttande supportrar syntes framför allt en svensk i vimlet: Ludvig Åberg.

Den nya svenska superstjärnan laddar inför nästa veckas Ryder Cup i Rom med en vecka med vänner och tränare på den spanska solkusten. Att ta del av stämningen i Solheim Cup har blivit en del av uppladdningen.

– Det är häftigt att vara här. Tyvärr fick inte Europa den start som de hoppats på. Samtidigt tror jag att de kan jobba sig tillbaka. Det är det som är så kul med lagspel. Man spelar tillsammans i både medgång motgång.

24 poäng återstår att spela om. Europa behöver vinna 14, USA 10 till.


Text: Tomas Hagfeldt • 2023-09-22
TournyttFinca CortesinSolheim CupTournytt
Rulla till toppen