De europeiska supportrarna har nu kommit till Costa del Sol. Foto: Getty Images

Solheim Cup

Skapad för drama och party

Blågul folkfest på tidernas bästa öppningshål

Text: Tomas Hagfeldt • 2023-09-21 Uppdaterad 2023-09-21

FINCA CORTESIN Tidernas bästa öppningshål i Solheim Cup?

Redan nu – under torsdagens inspelsvarv för de europeiska och amerikanska lagen – kan det utses:

Hål nummer 1 på Finca Cortesin, par 4, 256 meter.

– De har verkligen gjort det bra – hålet är skapat för dramatik. Solheim Cup kommer att få en superstart i morgon bitti, säger Fanny Sunesson, legendarisk caddie, på plats på Finca Cortesin för TV-kommentering.

Spelarna fick redan på torsdagen en försmak av vad som väntar. Den stora läktararenan, byggd tätt intill första tee, fylldes snabbt av europeiska fans. Hemmalaget från Europa tog sin plats på scenen. Gästande amerikanskor fick börja sitt inspelsvarv inför en betydligt glesare publik på tionde hålets tee.

Linn Grant och Maja Stark, ett förväntat par i morgonens inledande foursome spelade tillsammans med Georgia Hall och den franska majorvinnaren Celine Boutier.

Linn plockade fram sin driver. Jublet steg. Med övertygelse och kontroll slogs en perfekt drive över vattenhindret och mot greenen. Bollen landade några meter från flaggan.

– Flera gick för greenen idag och visade att det är möjligt. Jag tror att flera kommer att satsa under helgen. Allt kommer förstås att bero på pinnens placering och teemarkeringarnas placeringar. Känslor i ögonblicket kommer också att spela in, konstaterar Fanny Sunesson.

Normalt spelas hålet som det fjärde på Finca Cortesin. Inför Solheim Cup har banan fått en ny sträckning. Allt för att kunna bjuda publiken på den bästa underhållningen och dramatiken. Mer än 1000 supportrar kommer att trängas på läktare och kullar på det högt placerade teeområdet.

Totalt förväntas cirka 130 000 åskådare besöka den magnifika banan bland de andalusiska bergen.

Ett vattenhinder vaktar hela vänstersidan och greenen. Hålet är drivbart med en bollflykt över 225-230 meter. En bunker är i spel till höger om greenen.

Även den säkrare strategin – ett järnslag ut mot en smal fairway – kräver exakt kontroll och ett lika kontrollerat wedgeslag mot den smala greenöppningen.

En vanlig dag kan hålet uppfattas som kort och relativt enkelt. Ofta belönande. Men detta är något annat, detta är öppningshålet i Solheim Cup.

– Jag förväntar mig att vara nervös på första tee, sa Linn Grant på onsdagens presskonferens.

Maja Stark tillade:

– När jag spelade Junior Solheim Cup 2017 var jag så nervös att jag inte kunde känna högerhanden. Kanske jag får uppleva något ännu värre på fredag…

Kreativa fans

Scenerna från de senaste Solheim Cup-matcherna har varit starka. Damgolfens största lagevent har kommit allt närmare herrarnas Ryder Cup när det handlar om drama, party, storlek och jubelnivå.

Supportrar från både Europa och USA har tagit sig till den spanska solkusten. Flera har redan sina hem här. I vimlet hörs det svenska språket mer än någonsin på en golftävling utomlands. De blågula flaggorna kommer att synas under de fortsatta tävlingsdagarna. Sverige har fem spelare i laget. En fantastisk siffra.

De mest färgglada och kreativa fansen kommer från Irland, England och Skottland, supportrarna som närmast följer Leona Maguire, Charley Hull, Georgia Hall och Gemma Dryburgh.

Den spanska publiken vill lyfta fram Carlota Cigande med ett antal ”olé, olé, olé”.

Sånger kommer att sjungas. Liksom ramsorna som i traditionell Solheim Cup-anda diktas om varje spelare.

Traditionen startades i matchens begynnelse av ett gäng från Finspång, av Lotta Neumanns familj och vänner. Gerd Möllerfors var gängets ”cheerleader” som skrev ramsorna.

Klockan 08:10 på fredagsmorgonen slås det första slaget i den 18:e upplagan av Solheim Cup.


Text: Tomas Hagfeldt • 2023-09-21
TournyttFinca CortesinSolheim CupTournytt
Rulla till toppen