Anna Nordqvist, till vänster i bild, närmast kaptenen Suzann Pettersen i Solheim Cup.

Solheim Cup

Med ansvar för tidernas starkaste lag

Anna Nordqvist, vice kapten och spelare i sitt åttonde Solheim Cup

Text: Tomas Hagfeldt • 2023-09-20 Uppdaterad 2023-09-20

FINCA CORTESIN. I sin karriärs åttonde Solheim Cup har hon fått sitt livs mest inspirerande roll.
Anna Nordqvist skiner som den andalusiska solen när hon berättar om den på onsdagens presskonferens i Finca Cortesin mäktiga mediatält.
Hon är här som spelare.
Hon är Europas vice kapten, tillsammans med ikonen Laura Davies.

Kapten Suzann Pettersson har det sista ordet men hyllar sina assistenter:
– Anna är lagets mamma, säger norskan om Anna Nordqvist, 36-åringen från Eskilstuna och Torshälla GK.
– Även när jag blev uttagen som spelare ville jag vara kvar i rollen som vice kapten. Det är verkligen en ära att göra sitt bästa för att hjälpa Suzann och hela laget, säger Anna.

Europa är på den spanska solkusten för att skriva ny golfhistoria: för att vinna den allt mer laddade kampen mot USA för tredje gången i följd. I så all en prestation som aldrig inträffat tidigare i matchens 33-åriga historia.
Segrarna från Gleneagles 2019 och Inverness i Ohio 2021 ska följas upp på Finca Cortesin.

Anna Nordqvist har spelat för det vinnande europeiska laget fyra gånger. Totalt i åtta Solheim Cup. Allt började i Chicago 2009 när hon fick göra sin debut efter en sensationell seger i LPGA-mästerskapen under sitt debutår som professionell golfare.

Den första matchen i foursome vanns tillsammans med Maria Hjorth. Ytterligare en poäng ordnades till Europa dagens dårpå. Den gången i par med Suzann Pettersen.
I dag, 14 år senare, håller de presskonferens inför ett massivt pressuppbåd.

Hur är det att vara tillbaka i Solheim Cup?
– Det är verkligen en väldigt speciell känsla att få uppleva detta igen. Det är få förunnat att få vara med i de här atmosfären. Jag får göra det för åttonde gången, berättar Anna.
– Jag minns när jag som ung tjej åkte till Barsebäck med familjen. Det var då, hösten 2003, den här drömmen skapades.

Bland starka minnen finns bragden i Colorado 2013, då med förebilden Liselotte Neumann som kapten. Anna Nordqvist bidrog inte minst med sin hole in one på det 17:e hålet. Ett magiskt slag blev matchvinnande. Parkamraten Caroline Hedwall vann därefter sin femte poäng av fem möjliga. Europa vann för första gången på amerikansk match.

Totalt har hon spelat 27 matcher i Solheim Cup – 14 har vunnits, 10 har förlorats, 3 har slutat oavgjort.
Den här gången kombinerar du spelet med jobbet som vice kapten.

Betyder det att vi inte får se dig samtliga fem matcher?
– Absolut kommer det bli så. Det är svårt att förstå hur mentalt krävande det är att spela alla matcher i en match som Solheim Cup. Dessutom är den här banan starkt kuperad och oerhört krävande att gå.

Anna kommer till Spanien efter ett tufft år. En skilsmässa har hållit henne borta från tävlingsgolfen under olika perioder. 
– Jo, utanför banan har det rent ut sagt varit vidrigt. Jag är känslig för stress men tycker att arbetet tillsammans med min mentala coach har fått mig att gå åt rätt håll. Jag har en fantastisk familj och underbara vänner vid min sida. berättar Anna.

Att släkten är stor och vännerna många kommer att bevisas också på Finca Cortesin. ”Den gula väggen” är Annas fans som sannolikt kommer att höras och synas i folkhavet bland kullarna och bergen på den exklusiva resortanläggningen.

Många svenska röster har hörts även under inspelsdagarna. I norskan Suzann Pettersens tolvmannalag finns fem svenskor: Anna Nordqvist, Madelene Sagström, Caroline Hedwall, Maja Stark och Linn Grant.

Stark och Grant är lagets rookies som ger Europa en extra energi.
– De är totalt orädda – det känns verkligen inte alls som att de gör detta för första gången, konstaterar Anna Nordqvist, imponerad och inspirerad.

Suzann Pettersen är lika orädd i sitt uttalande:
– Europa har aldrig haft ett starkare lag i Solheim.

Hon tillägger:
– Jag kan knappast vänta längre, jag ser fram emot fredagen när alla våra tolv spelare kommer att gå ut för att visa hur stark den europeiska damgolfen är.

Veckans tema har fått nyckelorden ”All about the team”.

Anna Nordqvist har fått rollen som lagets ansvarsfyllda ledare.


Text: Tomas Hagfeldt • 2023-09-20
TournyttAnna NordqvistFinca CortesinSolheim CupTournytt
Rulla till toppen