Viktor Hovland vann för andra veckan i rad och tog hem FedEx Cup i stor stil Foto: Getty Images

Hovland vann FedEx Cup – avslutade med 63 slag

Norrmannen överlägsen på East Lake.

Text: Svensk Golf • 2023-08-28 Uppdaterad 2023-08-28

Viktor Hovland inledde sista ronden av Tour Championship med sex slags ledning. Trots att närmaste konkurrenten Xander Schauffele avslutade med 62 slag på East Lake GC blev det aldrig någon riktig nerv. Hovland avslutade med 63 slag, landade på 27 under par, och vann med fem slag. Trean Wyndham Clark var hela nio slag bakom Hovland.

– Jag försökte spela så tråkig golf som möjligt. Lite som Tiger förr i tiden när han var som bäst i majors när han gick runt på 69 eller 70 och bara vann tävlingarna, sa Hovland efter segern.

Sista dagen präglades av ett nästan två timmar långt uppehåll på grund av åska i området. När spelarna kom ut på banan stod Hovland inför en parputt från fem meter på sitt andra hål. Han rullade i den och var inte i några problem efter det. Han gjorde sju birdies och resten par sista ronden och ett av nyckelslagen var putten från cirka sex meter för att rädda par på det 14:e hålet.

– Segern på Memorial fick mig att slappna av. Jag visste att jag kunde vinna i USA. Det är klart att man drömmer om att vinna stora tävlingar men det händer ofta när man minst anar det. De här senaste två veckorna har varit overkliga.

Schauffeles två birdies på hål elva och tolv gav lite kontakt och avståndet mellan honom och Hovland var då tre slag. Men norrmannen kontrade med birdies på hål 16, 17 och 18 och avslutade i stor stil. Segern gav Hovland 24 procent av den 75 miljoner dollar stora bonuspoolen, 18 miljoner dollar, vilket motsvarar ungefär 199 miljoner svenska kronor.

På frågan om han skulle unna sig något särskilt efter segern svarade Hovland att han inte behöver något speciellt.

– Jag ska försöka att tillbringa lite mer tid hemma i Norge och umgås med mina vänner lite oftare.

Segern var Hovlands andra raka efter segern förra veckan i BMW Championship. Totalt har han nu sex segrar på PGA Tour och han hoppade upp till en fjärdeplats på OWGR, herrarnas världsranking.


Text: Svensk Golf • 2023-08-28
TournyttEast Lake GCFedex CupPGA TourTournyttViktor HovlandWyndham ClarkXander Schauffele
Rulla till toppen