Viktor Hovland har skaffat sig ett drömläge inför sista ronden av Tour Championship på East Lake GC Foto: Getty Images

Tournytt

Hovland överlägsen på East Lake – kan vinna 199 miljoner kronor

Laddar inför slutronden med isbad och fys.

Text: Martin Strömberg • 2023-08-27 Uppdaterad 2023-08-27

Norrmannen Viktor Hovland verkar ha prickat formen helt perfekt inför avslutningen av årets PGA Tour. 25-åringen från Oslo vann den andra slutspelstävlingen i FedEx Cup förra veckan, BMW Championship. Och inför sista ronden av veckans Tour Championship på East Lake i Georgia, har Hovland skaffat sig en klar ledning efter en lördagsrond på 66 slag (-4). Med 20 under par är han sex slag före Xander Schauffele och sju slag före Collin Morikawa och Keegan Bradley. Ändå missade Hovland tre fina birdiechanser på slutet från kort avstånd. Om man bortser från det poängsystem som Tour Championship utgick ifrån så är Hovland och Morikawa bäst den här veckan på tolv under par, ett slag bättre än Schauffele.

– Jag tror aldrig att jag spelat så här bra tidigare om man ser till hela bilden. Jag har nog slagit bollen bättre tidigare men den senaste tiden känns det som att jag får ihop hela paketet, jag kan missa, men gör det på bra ställen så att jag kan reda upp det och gå vidare. Det känns om att jag blivit lite mer komplett den här säsongen, sa Hovland efter sin tredjerond.

Om Hovland skulle hålla undan till seger under söndagen spelar han in totalt 18 miljoner dollar, motsvarande ungefär 199 miljoner svenska kronor. Lägger man till de nästan 40 miljoner kronor som han vann förra veckan innebär det knappt 240 miljoner kronor på två veckor.

– Att vinna hela FedEx Cup vore fantastiskt och är självklart ett mål som man funderar på. Att se alla stora namn på pokalen och tänka sig att man kan få plats där är en otrolig känsla.

Att leda med sex slag kan verka ointagligt men Hovland är medveten om att stora ledningar har tappats förr.

– Jag kan inte ens komma ihåg om och när jag haft en så stor ledning förut. Men jag ska bara fortsätta att försöka kontrollera det som jag kan kontrollera. Lyckligtvis startar vi tidigare i morgon så det blir bara att hoppa i ett isbad ikväll och sedan lite fys innan jag hoppar i säng. Sedan är det nästan dags att ge sig ut igen när man vaknat och gått upp.

Ledaren inför veckans Tour Championship, världsettan Scottie Scheffler, är imponerad av Hovlands spel de senaste veckorna. Scheffler är delad femma inför avslutningsronden, nio slag bakom Hovland.

– Han spelar ofattbart bra golf just nu. Jag är inte förvånad då jag sett honom stå och nöta bland de sista på rangen många kvällar, han har jobbat hårt och får lön för mödan nu.


Text: Martin Strömberg • 2023-08-27
TournyttCollin MorikawaEast Lake GCFedex CupKeegan BradleyPGA TourScottie SchefflerTour ChampionshipTournyttViktor HovlandXander Schauffele
Scroll to Top