Alexander Björk imponerar i slutfasen av kvalificeringsprocessen till Ryder Cup Foto: Getty Images

Tournytt

Björk leder i Tjeckien – imponerar framför Ryder Cup-kaptenen

Och Åberg skuggar landsmannen i jakten på Ryder Cup-platserna.

Text: Martin Strömberg • 2023-08-25 Uppdaterad 2023-08-25

Veckans D+D Real Czech Masters och nästa veckas Omega European Masters är de två sista möjligheterna för de europeiska spelarna att göra en sista push för att ta sig in i Ryder Cup-laget som möter USA i slutet av september. Det europeiska lagets kapten Luke Donald är på plats och har spelat de två första ronderna tillsammans med Alexander Björk. Svensken har gjort en kanonsäsong på DP World Tour och är på åttonde plats på Race to Dubai-listan, ändå har Björk nämnts sparsamt i förhandssnacket om de sex wildcards som Donald har till sitt förfogande inför årets match.

– Jag försöker bara att fokusera på min utveckling och mitt eget spel. Men det var roligt att spela med Luke, han är en fantastisk spelare som jag såg upp till mycket när jag var yngre, sa Björk efter sin första rond på 65 slag.

Under andra dagen blev det ett slag mer, 66 slag, men Björk leder ändå Czech Masters på 13 under par efter två ronder, ett slag före danske Nicolai Høigaard och två slag före engelsmannen Matt Wallace och finländaren Sami Välimäki. På delad femte plats finns en annan svensk som finns med i Ryder Cup-diskussionen, Ludvig Åberg, på 10 under par och tre slag bakom landsmannen Björk. Åberg har spelat de två första ronderna med vice-kaptenen Francesco Molinari vilket knappast är en slump.

– Jag försöker att ta det för vad det är. Jag har ganska höga förväntningar på mig själv oavsett vad som händer runtomkring och det är som det ska vara när man tävlar på den nivån. Jag försöker bara att spela så bra jag kan, sa Åberg efter sin andra rond på 66 slag.

Många av de spelare som nämns i förhandsdiskussionerna kring Ryder Cup spelar bra i Tjeckien. Fransosen Victor Perez, polacken Adrian Meronk och tyske Yannik Paul delar alla 13:e plats på åtta under par, fem slag bakom Björk. Helt klart är att Luke Donald kommer att ha gott om spelare att välja mellan efter nästa veckas European Masters. Frågan är om Björk eller Åberg imponerar tillräckligt mycket för att få ett wildcard.


Text: Martin Strömberg • 2023-08-25
TournyttAdrian MeronkAlexander BjörkLudvig ÅbergLuke DonaldNicolai HöjgaardRyder Cup 2023TournyttVictor PerezYannik Paul
Scroll to Top