Caroline Hedwall intervjuas av Ola Wenström. Foto: WTV

Intervju med WTV

HEDWALL: ”Är i sista halvlek av min karriär”

I en intervju med WTV ger Caroline Hedwall sin syn på karriären, saudi och möjligt deltagande i Solheim Cup.

Text: Olof Åsgård • 2023-08-18 Uppdaterad 2023-08-18

Caroline Hedwall, 34, har vunnit sju gånger på Ladies European Tour, den senaste i november förra året. Hon har varit en del av det europeiska Solheim Cup-laget fyra gånger där det blivit seger tre gånger. Hennes matchfacit är åtta vinster, sex förluster och en delning. Efter veckans tävling ISPS Handa World Invitational så avslutas den europeiska kvalificeringsperioden och åtta spelare tar plats i laget. Caroline Hedwall får förlita sig på att bli ett av kapten Suzann Petterssons fyra kaptensval som hon tillkännager den 22 augusti, en månad innan Solheim Cup startar på Finca Cortesin i Spanien.
– Är jag i form är jag ett väldigt starkt kort. Jag älskar att vara i de situationerna. Men ska man spela i Solheim så måste man vara i form och jag skulle inte vilja spela om jag inte är redo, säger Caroline Hedwall i en intervju med Ola Wenström och WTV. 

Hedwall pratar också om framtiden och ser att karriären har ett slut, även om hon inte kommer lägga golfklubborna på hyllan riktigt än. 
– Har väl insett att jag är i sista halvlek av min karriär. Men har inte riktigt definierat när den kommer att ta slut utan jag kör på så länge som jag tycker att det är roligt. Så länge jag kan hålla den nivån jag håller och har kul så tänker jag fortsätta. 

Hur känner du inför att ändå börja se slutet?
– Det är väl lite läskigt naturligtvis. Golf har ju varit mitt liv. Jag sa ju när jag var åtta att jag skulle bli golfproffs och det har varit fokus på det sedan dess. Så det är lite skräckblandad förtjusning. Det är naturligtvis spännande att börja tänka i nya banor också. 

Utbildad kriminolog

Efter proffskarriären hoppas 34-åringen att hon kan fortsätta arbeta inom golfen. 
– Jag är gärna kvar inom golfen på något sätt. Sen har jag även pluggat under tiden och är utbildad kriminolog och det hade varit kul att använda det på något sätt också. Golfen och idrott generellt är ju fantastisk för brottsförebyggande arbetet. 

Utbildningen har hon lagt till sig på fritiden mellan tävlingsvarven och träningspassen. Och efter fem års studier tog hon ut examen i kriminologi vid Stockholms Universitet. 

Det händer mycket i tourvärlden och Hedwall känner att det är saker på gång och att det förändrats en del sedan hon själv kom ut på touren. I framtiden hoppas hon på ett tätare samarbete mellan LPGA och Ladies European Tour där det blir en tydlig tävlingstrappa ut på den största touren (LPGA).
En annan sak som förändrats är inflödet av saudiska pengar i proffsgolfen.

LIV, Aramco, saudi… var står du?
– Det är en jättekomplex fråga. Jag har varit och spelat i Saudi och har haft dubbla känslor med att åka dit. Samtidigt hade jag en saudisk tjej som gick caddie åt mig där och jag tänker någonstans att det kan inte vara negativt. Hon drömde om att bli golfproffs och det är naturligtvis något som jag tycker är fantastiskt kul att bidra till. Men det är svårt. Helst av allt vill man stoppa huvudet i sanden och bara säga att ”jag spelar bara golf”, men jag förstår att det inte är rätt väg att gå heller och jag tycker ändå att det är viktigt att man lyfter de här frågorna… men det är svårt. 

Se hela WTV:s intervju med Caroline Hedwall: 


Text: Olof Åsgård • 2023-08-18
TournyttCaroline HedwallTournyttWTV
Rulla till toppen