Skön start för Ellinor Südow på veckans tävling. Foto: Getty Images

Toursvepet

Ellinor Südow delar ledningen i Nordirland

Den här tourveckan har startat bra för många svenskar.

Text: Svensk Golf • 2023-08-18 Uppdaterad 2023-08-18

HÄR HITTAR DU VECKANS LEDARTAVLOR

LPGA/LET:

ISPS HANDA World Invitational. Ellinor Südow gör sin första säsong på LPGA Tour och hon har haft det tungt. På nio starter har hon bara klarat kvalgränsen en gång (Meijer LPGA Classic i juni då hon slutade 65:a). Men veckans tävling (där LPGA/LET och DP World Tour spelar samma banor men har olika ledartavlor) har börjat bättre och svenskan är i delad ledning efter första ronden. Südow spelade Castlerock (den ena av två banor) på morgonen och startade dagen med birdie. Hon gick på 69 slag, fyra under par, och var väldigt nöjd med spelet och trivs i linksmiljöerna. 
– Jag har inte spelat så bra i år så det här är väldigt skönt. Jag behövde det för självförtroendet. Jag älskar linksgolf, Jag tycker det är så roligt med vinden och allt, sa Ellinor Südow till LPGA Tour efter ronden. 
Även Daniela Holmqvist har inlett starkt. Holmqvist är delad femma, ett slag bakom ledarna, efter 70 slag första ronden. Moa Folke är delad nia på två under par. 

Höjdpunkter första ronden:

DP WORLD TOUR:

ISPS HANDA World Invitational. På samma banor som LPGA/LET spelar, tävlar även herrarna på DP World Tour. Och bäste svensk efter första ronden är Niklas Lemke som gick runt på 67 slag, fyra under par, på Castlerock. Han är tre slag bakom ledande engelsmannen Daniel Brown. Nästa svenska namn hittas längre ned på listan. Marcus Kinhult spelade Galgorm på torsdagen och gick runt på par. Det räcker till en delad 43:e plats. 

PGA TOUR:

BMW Championship. Rory McIlroy och The Open-mästaren Brian Harman delar ledningen efter första ronden. De gick fem under par och är ett slag före sex spelare som delar tredje plats, däribland Scottie Scheffler som är tvåa i FedExCup inför veckans tävling. McIlroy är trea och Harman nia. Spanjoren Jon Rahm som toppar rankingen, inledde med 68 slag, två under par och är delad 12:a. 
Det är topp-50 i FedExCup som fått plats i veckans tävling och topp-30 går vidare till nästa veckas Tour Championship.
Ingen svensk finns med i fältet. Vincent Norrman blev bäste svensk på PGA Tour i år och slutade 69:a i FedExCup. 

KORN FERRY TOUR: 

Magnit Championship. Första ronden avbröts och hann inte spelas färdigt på torsdagen. När tutan ljöd hade Tim Widing ett hål kvar att spela. Han är fyra under par på delad elfte plats, tre slag bakom ledande amerikanen Jeff Overton.
Pontus Nyholm hade även han ett hål kvar på första ronden när spelet avbröts. Nyholm är delad 65:a, ett under par. 

CHALLENGE TOUR: 

Vierumäki Finnish Challenge. Kristoffer Broberg är bäste svensk på delad fjärde plats efter första ronden på Vierumäki Resort i Finland. Broberg inledde med 64 slag, sju under par. Han gjorde nio birdies och en dubbelbogey.
Men Brobergs starka öppningsrond var ingenting jämfört med den som finske Lauri Ruuska stod för. Ruuska noterades för tio birdies, en eagle och sju par. 59 (!) slag för 29-åringen som har en blygsam säsongsranking (95) och världsranking (1 089). 
Det var fjärde gången genom tiderna som en spelare gick under 60 slag på Challenge Tour. 
– Det låter helt underbart att vara en del av 59-klubben. Helt ärligt så visste jag att det skulle bli en vecka med låga scorer och jag såg mig själv som en som kan göra det, men samtidigt kan jag inte tro att detta är sant. Var förutom här vill du skjuta 59? Kanske på en majortävling, men att få göra det på hemmaplan är väldigt speciellt, sa Ruuska efter ronden. 

AMATÖRGOLF:

Girls Amateur Championship och Boys Amateur Championship. Meja Örtengren var bäst i singelspelet och är en av fem svenskor som gått vidare till sextondelsfinal i Girls Amateur Championship som spelas på fredagen. Nora Sundberg, Havanna Torstensson, Ida Lindqvist och Matilda Björkman är de övriga fyra och de två sistnämnda ställs mot varandra under fredagen.
Även fem svenskar har gått vidare till sextondelsfinal i Boys Amateur Championship – William Wistrand, Jonathan Ericsson, Erik Sabelström Holmberg, Simon Hovdal och Daniel Tolf. 


Text: Svensk Golf • 2023-08-18
TournyttToursvepetEllinor SüdowTournyttToursvepet
Rulla till toppen