Världstrean vill vara hemma tre månader om året. Foto: Getty Images

PGA Tour

Jon Rahm önskar ett officiellt säsongsuppehåll

Spanjoren vill att golfen tar efter andra sporter.

Text: Olof Åsgård • 2023-08-16 Uppdaterad 2023-08-16

Jon Rahm leder FedExCup inför veckans BMW Championship, den andra av PGA Tours tre slutspelstävlingar. Han har spelat 18 PGA Tour-tävlingar den här säsongen och vunnit fyra, varit tvåa två gånger och topp-10 vid tio tillfällen.
Han är trea i världen bakom Scottie Scheffler (1) och Rory McIlroy (2).

Under hela säsongen har Rahm ställt upp på presskonferenser och varit frispråkig kring tourcirkusen och förhållandena ute på PGA Tour. Förra veckan framförde han bland annat ett starkt önskemål om att det på alla tävlingar alltid skulle finnas bajamajor på alla hål så att han inte behövde planera sina toalettbesök.
Nu kommer spanjorens nästa förslag – att golfen får till ett officiellt säsongsuppehåll som i exempelvis basket och amerikansk fotboll.
– Jag trivs med att spela 22, 23 tävlingar om året. Men jag är en av många spelare som önskar att vi kunde få till ett säsongsuppehåll. Och i och med att PGA Tour och DP World Tour stärker banden så hoppas jag att vi kommer till en punkt där det kanske inte finns några tävlingar att spela i oktober, november och december. Då kan jag vara hemma och vara pappa precis som i stort sett alla andra idrottare i det här landet, säger Rahm. 

Att Rahm skulle få sin vilja igenom känns avlägset, mest eftersom DP World Tour just offentliggjort schemat för nästa säsong som sträcker sig över 13 månader, november 2023 till november 2024. 

Spanjoren har uttryckt liknande tankegångar under säsongen.
– Det var ett långdraget The Masters och sen åkte vi direkt till RBC (veckan efter). Jag önskar det fanns tid för mer vila, samtidigt är det här livet som vi valde att leva, sa han inför Mexico Open i slutet av april. 

Världseliten brukar (trots att säsongen är igång) vanligtvis spela sporadiskt på PGA Tour under de höst- och vintermånader som 28-åringen vill ha ledigt. Vissa toppeuropéer deltar i slutskedet av DP World Tour under dessa månader medan toppamerikaner vilar. 
Den här PGA Tour-säsongen (som inleddes i september 2022) spelade Rahm en tävling i oktober och en i december. På DP World Tour spelade han en tävling i september, en i oktober och en i november. Han vann de två sista – Open de Espana och DP World Tour Championship. 

Veckans tävling inleds på torsdag. Det är de 50 främsta på FedExCup som deltar. Jon Rahm leder rankingen före Scottie Scheffler och Rory McIlroy. På fjärde plats ligger pånyttfödde amerikanen Lucas Glover. 43-åringen har vunnit två tävlingar i rad och avancerat från 112:e till fjärde plats på två veckor.
Ingen svensk finns kvar i slutspelet – Vincent Norrman blev bäste svensk den här säsongen och slutade på 69:e plats i FedExCup.


Text: Olof Åsgård • 2023-08-16
TournyttJon RahmPGA TourTournytt
Rulla till toppen