Caroline Hedwall bland ljungen under andra ronden i AIG Women's Open. Foto: Christer Höglund

AIG Women's Open

”Det säkraste är att hacka ut sig på fairway igen”

Walton Heaths pro ger sina bästa tips för hur den klassiska banan bemästras.

Text: Roger Andersson • 2023-08-11 Uppdaterad 2023-08-11

Vinden är nyckfull, ljungen är tjock, greenerna svårputtade. Det finns många saker som spelarna i AIG Women´s Open funderar över.

Så hur ska man egentligen spela Walton Heath? Få kan väl svaret bättre än klubbens pro, Simon Race.

Walton Heath öppnade sin första bana 1904 och den ”nya” banan 1907. I AIG Women´s Open används två hål från den nya banan, i övrigt är det legendariske James Braids första skapelse som gäller.

Klubben har sedan starten endast haft fem (!) pros, Braid var den förste och Simon Race alltså den senaste. Han har några skapliga klubbar på sitt CV, Royal Liverpool, Sea Island i Georgia, USA, samt Carnoustie, innan han fick jobbet här på Walton Heath för ganska precis ett år sedan.

Det här är hans snabba tips till spelarna och till er som kollar på tävlingen i tv-soffan.

  1. Spelarna måste bestämma sig på tee, ha en klar bild av hur de vill spela och så hålla sig till det. Går inte att bara dra iväg bollen så hårt det går.
  2. Ska man utmana fairwaybunkrar genom att försöka slå förbi eller lägga sig kort? Hamnar du i bunker blir det problem och ofta tappat slag – väljer man istället att spela kort så blir det ett långt och svårt inspel.
  3. Ljungen likadant, vackert men inte så kul. Ett riktigt test. Spelarna tror sig ha ett bra läge eftersom ljungen är relativt gles, tar en risk – och då sker ofta det typiska att klubban vrider sig och slaget blir dåligt. Det säkraste och mest effektiva är att helt enkelt hacka sig ut på fairway igen.
  4. Hur man slår från ljungen? Kraft är viktigt och att trycka igenom slaget. Det minskar risken för att klubban vrider sig ur greppet. Slå lite brantare på bollen, slår de för flackt så tar de ljungen före bollen.
  5. Finns många ”run offs” runt greenerna som kräver en del kreativitet och därför gynnar spelare med sådana kvaliteter.

Det finns förstås statistik på allt, även vilka hål som har högst snittscore, och så vidare. Men Simon Race väljer två hål som han anser är tuffa för tävlingens deltagare.

Det första är hål nummer 2, 386 meter, par 4.
– Fairwaybunkern är utmanande, smalt vid sidan om, långt in och tuff början.

Det andra är hål 13, 400 meter, par 4.
– Normalt en par 5, men i tävlingen par 4. Återigen en fairwaybunker som är lurig eftersom den gör det svårt att slå en riktigt lång drive dit man vill ligga för att få ett lättare inspel.

Simon Race. Foto: Christer Höglund

Text: Roger Andersson • 2023-08-11
TournyttAIG Women's OpenTournyttWalton Heath
Rulla till toppen