Walton Heath tog stor ära i att arbeta för jämställdhet redan i klubbens begynnelse. Foto: Getty Images

AIG Women's Open

Walton Heath en föregångare

Veckans värd för AIG Women's Open var öppen för kvinnliga medlemmar redan när klubben bildades 1904.

Text: Roger Andersson • 2023-08-09 Uppdaterad 2023-08-09

SURREY. När prestigeklubben Walton Heath nämns brukar det oftast handla om att King Edward, Winston Churchill och ytterligare tre premiärministrar, varit medlemmar eller captains i klubben. Eller golfens tidiga legendar James Braid, fem The Open-segrar och klubbens pro i drygt 40 år. Braid som också designat banor som Carnoustie, Troon, Gleneagles, Lundin Links, Brora, osv.

Mer sällan talas om det som faktiskt har anknytning till det som sker på klubben den här veckan, AIG Women’s Open, damgolfens major. På Walton Heath var kvinnor välkomna som medlemmar redan 1904 när klubben bildades.

Suffragetterna, den civila olydnadsdelen av rörelsen för kvinnlig rösträtt, var väldigt aktiv. I Australien hade kvinnor 1902 precis fått rösträtt. I England dröjde det till 1918. Men på Walton Heath tog man stor ära i att arbeta för jämställdhet redan i klubbens begynnelse.

1910 arrangerades en match på Walton Heath – Man vs Woman – över 72 hål mellan The Open-segraren Harold Hilton och en 19-årig kvinna vid namn Cecil Leitch. Leitch vann 2/1…

Fyra år sedan vann Cecil Leitch de brittiska amatörmästerskapen. På Walton Heath.

Efter det har ett antal stora mästerskap för damer arrangerats just här på Walton Heath och det är förstås en av anledningarna till att den här klubben nu 120 år efter klubbens bildande har världseliten här, i Surrey utanför London för att tävla om svindlande 78 miljoner kronor i prispotten.

Att kvinnor är medlemmar och spelar på samma villkor har alltså alltid varit en självklarhet för klubben som idag har en kvinna som ordförande, Jill Thornhill som själv spelade i tre Curtis Cup och vann British Amateur, och även de brittiska seniormästerskapen.


Text: Roger Andersson • 2023-08-09
TournyttAIG Women's OpenTournyttWalton Heath
Scroll to Top