Claes Grönberg, ansvarig för regelfrågor på Svenska Golfförbundet och rutinerad domare. Foto: SGF

AIG Women's Open

Så tittar domarna på långsamt spel

Långsamt spel är ett hett samtalsämne inför veckans major.

Text: Roger Andersson • 2023-08-09 Uppdaterad 2023-08-09

Långsamt spel är något som rör upp känslor, oavsett om det är i onsdagsgolfen eller i en stor proffstävling som Evian Championship, då ämnet blev än mer aktuellt efter en kontroversiell händelse.

Det är definitivt ett hett samtalsämne även i  denna veckas major, AIG Women’s Open där vissa spelare talar om fusk och okollegialt beteende.

Det var en händelse där spanjorskan Carlota Ciganda pliktades för långsamt spel men vägrade acceptera detta, som diskussionen tog ny fart.

Men hur funkar egentligen det här med långsamt spel, pace of play? Vilka regler gäller och hur ser ansvariga domare på problematiken. Vi kollade med Claes Grönberg, ansvarig för regelfrågor på Svenska Golfförbundet och rutinerad domare med uppdrag bland annat på majors och i Solheim Cup.
– Det första är ju att planera starten. Att ha 10 minuter mellan bollarna funkar inte längre utan färre spelare och längre tid mellan bollarna måste till. Detta för att det är för lång väntan nu då de flesta når in på två slag på ett par 5-hål, på ett slag på en par-fyra. Då blir det väntan på tee.

På damernas tävling i Skottland förra veckan var det 12 minuter mellan bollarna, här på Walton Heath 11 minuter och 144 spelare.
– Det är bra. En konkret sak att göra, men på helgen spelas det tvåbollar och då måste man nog gå ned till 10 minuter igen, annars synkar det inte med tv-tider.

Så TV är viktigt i sammanhanget?
– Ja, det är uppgjort en tid med en max förskjutning på ca 20 minuter då ledarbollen måste gå upp på 18:e hålet, annars spricker tv-tablån.

2018 gick du som domare på den här majorn, just med Carlota Cigandas boll. Hur var det?
– Som domare kan jag bara rapportera till vad vi kallar rovers att det går långsamt, vilket jag gjorde. Hon tar ofta en minut på sig inför en putt för att sedan gå tillbaka och börja om i en minut till.

Så vad hände då?
– Svaret var att det inte var någon fara eftersom hennes boll inte släppt bollen framför längre än ursprungstiden 10 minuter. Uppstod alltså ingen glugg i startfältet.

Längs banan på en major finns rovers, det vill säga personer som tar tid när bollarna passerar och känner av så att avståndet mellan bollarna hålls. När någon sackar så kan man få en varning och har två hål på sig att komma ikapp. Normal tid för att spela ett korthål är 12–13 minuter, ett par fem cirka 17-19 minuter. Allt beroende på svårighetsgraden.

Om inte varningen hjälper, så sätts bollen på klockan, där en rover tar tid på varje slag. Funkar inte det så bestraffas spelaren med böter eller pliktslag. I sista hand diskvalificering. För att få pliktslag måste spelaren varit på klockan två gånger i samma tävling.

Är ni domare för snälla eller rent av fega när det gäller bestraffningar?
– Nja. Det finns många ögontjänare bland spelarna. De som snabbar på när domarna kommer dit och tydligt visar att spelarna är på klockan. Problemen uppstår när domaren inte är där går det långsammare igen. Det är inte bara spelarnas fel, för idag består nog en rond av 25 minuters väntetid på andra.

Vad skulle du vilja se för förändringar?
– Längre tid mellan bollarna, färre spelare i tävlingen. Dessutom att spelarna vågar vara kritiska till andra spelare som är långsamma. Säg ifrån. Sedan har spelarna en dålig självbild när det gäller långsamt spel, de tror sällan att de själva är problemet.

Här på Walton Heath har både Anna Nordqvist och Nelly Korda uttryckt frustration över Cigandas beteende. Nordqvist som kan få henne som lagkamrat i Solheim Cup. Caroline Hedwall har tidigare kallat långsamt spel för fusk.

Är klockor och domare på alla hål eller med i alla bollar en lösning?
– Dyr lösning, det kostar 250 000 euro att ha klockor på varje tee. Det testades på en tävling i Österrike, men som sagt, stor kostnad. Men det kan vara det som behövs. Jämför med tidtagningen i basket eller stavhopp.

Är det skillnad mellan damerna och herrarnas tourer när det gäller långsamt spel?
– Nej, det tycker jag inte.


Text: Roger Andersson • 2023-08-09
TournyttAIG Women's OpenCarlota CigandaClaes GrönbergTournytt
Rulla till toppen