Att vinna på LET ger en plats i AIG Women's Open. Det vet Lisa Pettersson nu. Foto: Christer Höglund.

Planerade för kval – var redan klar för Women’s Open

Lisa Pettersson är en av nio svenskor som spelar veckans majortävling.

Text: Roger Andersson • 2023-08-09 Uppdaterad 2023-08-09

SURREY. När årets sista major drar igång på torsdag så vimlar det förstås av världsstjärnor, tidigare segrare som Anna Nordqvist, nya svenska hoppen Maja Stark och Linn Grant.

Och så Lisa Pettersson.

En tjej som pluggat kvantitativ ekonomi med matematik och för bara några år sedan gjorde praktik på ett försäkringsbolag.

I juni vann överraskande Lisa Pettersson europatourtävlingen Helsingborg Open på Allerum. Hon blev därmed en av tio svenska spelare som vunnit en europatourtävling på hemmaplan. Den segern tog henne hit, till Walton Heath och AIG Women’s Open med en prissumma på drygt 78 miljoner kronor. Fast det hade Lisa inte förstått själv.

– Jag hade tänkt att försöka kvala till tävlingen, men Linnea (Johansson, svensk spelare) sade att jag borde väl vara inne redan som segrare på LET, Ladies European Tour. Så var det ju!, säger Lisa Pettersson med ett stort leende.

Hon är väldigt jordnära och enkel att ha att göra med, denna 28-åring som representerar Täby GK. Precis som hennes golf.

– Jag försöker nog bara spela så enkelt som möjligt, inte krångla till det utan ett slag i taget och gärna rakt. Men det där med rakt har det inte varit så mycket med i sommar.

Ryggproblem satte stopp för truppgymnastikkarriären i unga år. Men golf fungerade och det blev riksidrottsgymnasium och college i USA och ett försök att spela sig in på den största av tourerna LPGA.

Men det kringflackande livet med resväska fungerade inte så bra och det var inte solsken alla dagar. Hon testade att kombinera spel i Europa och USA, men när Ladies European Tour utvecklades med fler tävlingar och mer pengar, blev det Europa på heltid i fjol.

– Drömmer om att spela den här typen av tävlingar varje vecka förstås, även om jag just nu mest är nöjd att ha kommit hit. Spelar jag bra är det en bonus. Det är ju en häftig känsla bara att få vara här, även om det inte får bli för stor respekt varken för andra spelare, bana eller själva tävlingen.

Men golfkarriären kunde ha tagit slut under pandemin. Utbildningen på college gjorde att Lisa väl hemma i Sverige ringde upp Anette Norberg, curlingens olympiska mästarinna, som arbetade på ett försäkringsbolag i Stockholm.

– Så jag frågade om jag kunde få praktisera hos henne, vilket jag fick. Sedan tog ju pandemin lång tid och jag blev kvar där, vilket var jättekul. Men nu är jag här!

Ja, nu är hon här, praktikanten från Täby som är mogen att ta sig an större uppgifter.


Text: Roger Andersson • 2023-08-09
TournyttAIG Women's OpenLisa PetterssonTournyttWalton Heath
Rulla till toppen