Senast Ryder Cup spelades var 2021 och då var det amerikanerna som fick fira en storseger. Om knappt två månader är det dags igen Foto: Getty Images

Mindre än två månader kvar – läget i Ryder Cup-lagen

Får vi några svenskar med i laget 2023?

Text: Martin Strömberg • 2023-08-03 Uppdaterad 2023-08-04

Det är mindre än två månader kvar till en av årets absoluta golfhöjdpunkter, matchen mellan USA och Europa på Marco Simone Golf Club i Rom. Senast matchen spelades på Whistling Straits i september 2021 vann USA med förkrossande 19-9, den största segermarginalen sedan 1967.

Ryder Cup 2023 inleds den 29 september och det börjar bli ont om tid för de spelare är utanför lagen eller som behöver visa upp sig för de båda lagens kaptener för att få ett eventuellt Wild card. När det gäller de båda lagen så är det många väntade spelare som har platser just nu. Här följer en genomgång hur det ser ut i de båda lagen inför slutspurten.

USA

De sex främsta på poänglistan kvalificerar sig av egen kraft och kaptenen Zach Johnson har dessutom sex wild cards till sitt förfogande. Scottie Scheffler och Wyndham Clark har redan spelat in så många poäng att de inte kan petas ner och är därmed klara. Brian Harman kan åka ur i teorin men i praktiken kan han räkna hem en plats. Då återstår tre platser på poänglistan som just nu innehas av Brooks Koepka, Xander Schauffele och Patrick Cantlay. Oavsett om de håller sina platser eller inte så lär alla tre finnas med på Marco Simone i höst, de har alla erfarenheten som krävs och har spelat Ryder Cup tidigare, Cantlay och Schauffele bildade dessutom ett framgångsrikt par i foursome på Whistling Straits för två år sedan. Max Homa, Cameron Young och Jordan Spieth skuggar på poänglistan och det ska mycket till för att någon ur den trion ska lyckas spela sig ut ur Zach Johnsons lagbygge på den korta tid som är kvar. Då återstår ytterligare tre wild cards och Johnson lär ha spelare så det räcker till och blir över att välja mellan. Vårt tips får ni här nedanför. Det är fortfarande inte helt kristallklart hur det amerikanska laget kommer att hantera LIV-spelarna och det är i så fall i första hand Talor Gooch som gjort en fantastisk säsong med tre segrar som känns hetast, vid sidan av Koepka.

Helt klara: Scottie Scheffler och Wyndham Clark.

Högst sannolika: Brian Harman, Patrick Cantlay, Xander Schauffele, Brooks Koepka.

Sannolika: Max Homa, Cameron Young, Jordan Spieth.

Våra Wild card: Tony Finau, Rickie Fowler, Justin Thomas.

Bubblare: Collin Morikawa, Sam Burns, Denny McCarthy, Talor Gooch.

EUROPA

Luke Donald har fem, sex nyckelspelare som egentligen är helt givna i laget, men det känns betydligt mer ovisst vad han gör med sina wild cards om man jämför med Zach Johnson och USA. Som vi ser det kommer det att bli strid in i det sista om fem europeiska platser och visst finns det svenskar som har möjlighet att spela sig in i laget via en fin stretch under augusti. Sepp Straka känns som förste utmanare efter sin fina sommar. Han tog sin andra seger på PGA Tour i John Deere Classic nyligen, och var länge med och utmanade på Royal Liverpool i The Open. Bakom Straka känns också Justin Rose mer eller mindre given om inget oförutsett händer. Rose har växlat upp den här säsongen efter ett par magra år och vad han kan göra i Ryder Cup vet vi alla.

Sista tre platserna känns mycket ovissa. Polacken Adrian Meronk har hög potential men har inte visat mycket senaste månaderna. Ungefär detsamma kan sägas om tyske Yannik Paul. Ska man ta sig in som rookie så behöver man antingen spela sig in eller ha riktig toppform under slutfasen in mot uttagningen och det känns som att Paul behöver visa mer. Skotten Robert MacIntyre är inne just nu och kan mycket väl spela sig till en plats. Men MacIntyre har lika djupa dalar som det motsatta och halkar han ut från europalistan är det inte helt säkert att Donald känner sig trygg med det valet. Han ligger dock bra till och håller han hygglig form resten av uttagningsperioden så bör han få ett kort. Han vann dessutom på Marco Simone 2022 och trivs uppenbarligen på banan.

Svenska möjligheter då? Trots en lite halvknackig säsong och tveksam form känns Alexander Norén som största chansen. Egentligen borde Alexander Björk ha lika stora möjligheter men vågar Donald plocka med Björk? Kanske. Ludvig Åberg finns också definitivt på radarn och har förmodligen något bättre möjligheter än många tror. Ett par bra placeringar till så. Vincent Norrman känns inte heller helt borta efter sin seger i Barbasol men behöver visa storform närmaste tiden för att bli aktuell. Känslan är ändå att Donald vill och behöver bygga lite grand för framtiden och därför vill föryngra laget.

Helt klara: Rory McIlroy, Jon Rahm.

Högst sannolika: Viktor Hovland, Tyrrell Hatton, Tommy Fleetwood.

Sannolika: Matthew Fitzpatrick, Shane Lowry.

Våra Wild card: Justin Rose, Alexander Norén, Nicolai Høigaard, Guido Migliozzi, Sepp Straka.

Bubblare: Adrian Otaegui, Victor Perez, Yannik Paul, Ludvig Åberg, Alexander Björk, Vincent Norrman, Ewen Ferguson, Rasmus Højgaard, Adrian Meronk, Seamus Power, Robert MacIntyre, Stephan Jaeger.

Det hinner naturligtvis hända en hel del på den tid som återstår innan lagen presenteras. Den 3 september dras strecket för de sex automatiska platserna till det europeiska laget och Luke Donald presenterar sedan sina sex egna val. För USA:s del dras strecket efter BMW Championship som avslutas den 20 augusti.

Ryder Cups hemsida


Text: Martin Strömberg • 2023-08-03
TournyttLuke DonaldMarco Simone GCRyder Cup 2023TournyttZach Johnson
Rulla till toppen