Henrik Stenson hoppas på ett bättre The Open än han haft de senaste åren. Foto: Getty Images

The Open Championship

Stenson: ”Inte varit på min nivå tillräckligt många gånger”

2016 års mästare hoppas och tror att han kan få ett lyckat The Open.

Text: Olof Åsgård • 2023-07-18 Uppdaterad 2023-07-18

Henrik Stenson gör sin 18:e start i The Open Championship. Han vann på Royal Troon 2016 då han tillsammans med tvåan Phil Mickelson stod för en av golfens mest intressanta finalronder och dueller. Det har även blivit en andraplats och två tredjeplatser för den 47-årige svensken.

De två senaste åren har han dock missat kvalgränsen och förra årets deltagande överskuggades av rykten om att han skulle gå med i LIV Golf. Något som också bekräftades kort efteråt då Stenson fråntogs kaptensuppdraget i Ryder Cup och presenterades som ny LIV-spelare. 

Trots att han inte spelat någon annan major i år och att resultaten uteblivet senaste åren kommer Stenson till Royal Liverpool med mycket motivation.
– The Open väcker alltid fantastiska minnen. Jag vill spela bra för mig själv. Om jag gör alla mina saker rätt så tävlar jag fortfarande på hög nivå. Mitt problem är att jag inte har varit på min nivå tillräckligt många gånger. Jag har jobbat hårt på att försöka få tillbaka formen och när saker och ting fungerar har jag fortfarande spelet som krävs. Är det tillräckligt bra för att vinna en major? Jag vet inte. Jag försöker bevisa att folk har fel ibland, det kan vara en motivation. Det är ingen tvekan om att vilken tour du än spelar på är du där för att tävla. Du vill alltid slå den som är framför dig. Jag är övertygad om att jag kan ha ett bra Open Championship om jag spelar bra, säger Stenson till The Guardian.

Han har spelat två The Open på Royal Liverpool tidigare då han slutat delad 48 (2006) och delad 39 (2014). Just 2006 års upplaga och mästare kommer vara en motivationshöjare för Stenson den här veckan.
– Jag kommer förmodligen titta lite på Tiger 06 inför den här tävlingen och försöka få lite känsla för banan. Woods sätt att spela och ta sig an banan i det The Open var legendariskt. 

Stenson är en av 16 LIV-spelare i årets The Open Championship. Och han är förstår inte diskussionerna om att de inte skulle vara lika bra som resten av fältet.
– Spelare på LIV har bevisat om och om igen de senaste sex månaderna att de är konkurrenskraftiga. Jag säger inte att 48 LIV-spelare skulle ligga i topp i majors men en stor del av PGA Tour har inte heller gjort det. Folk sa att Brooks inte vann The Masters för att det var fyra ronder, samtidigt slutade Phil Mickelson tvåa efter 65 slag den fjärde ronden, säger Stenson till The Guardian. 


Text: Olof Åsgård • 2023-07-18
TournyttHenrik StensonRoyal Liverpool GCThe OpenTournytt
Rulla till toppen