Meja Örtengren och de svenska damlaget i Lag-EM imponerade stort under slagspelet och var hela 14 slag före tvåorna Tyskland // Foto: Göran Söderqvist

Alla svenska lag vidare i Lag-EM

Nu väntar matchspel om medaljerna.

Text: Svensk Golf • 2023-07-13 Uppdaterad 2023-07-13

Alla fyra svenska landslagen gick vidare till slutspel vid Lag-EM.

För herrlagets del var det dock inte utan en viss dramatik.

När de tre sista svenska spelarna hade halva andra ronden kvar att spela var Sverige utanför slutspelet på belgiska Royal Waterloo men Daniel Svärds avslutning med fem birdies sista sju hålen tog Sverige upp på säker mark igen.

När David Lundgren sedan avslutade birdie-birdie och stabile Tobias Jonsson kom in med 73 slag så var Sverige klara för kvartsfinal.

– Precis som vi förväntade oss så blev det tight dag två för avancemang till A-flight, och när det behövdes som mest så gjorde killarna en riktigt bra insats sista nio. En nyttig erfarenhet både inför imorgon och framtiden, säger Carl Magnusson coach herrlandslaget.

Damlandslaget imponerade stort och gick hela 44 slag under par över 36 hål när totalt 10 ronder räknades. Tvåan i kvalspelet, Tyskland var 14 slag efter Sverige och trea Spanien ytterligare ett slag bakom.

I torsdagens kvartsfinal möter Sverige Schweiz som var 47 slag efter i slagspelet.

– Det är ett fantastiskt slagspel som vi genomför. Jag har aldrig sett något liknande med så många scorer under par och också en del väldigt låga scorer. Dels är spelarna bra på golf och jag har nog aldrig varit med om ett lag som är så duktiga på att slå wedge. Då vi spelar en rätt kort bana får vi många bra chanser och i kombination med bra aggressivitet i puttningen så ser jag att vi där tjänar många slag gentemot övriga lag, säger Fredrik Wetterstrand coach för damlandslaget.

Pojklandslaget och flicklandslaget slutade båda på andra plats i slagspelkvalet efter stabila insatser från båda lagen. Två spelare som utmärkte sig var Nora Sundberg och Filip Fahlberg-Johnsson som båda slutade i topp individuellt.

Matchspel i slutspelet När Lag-EM nu går in i spelet om medaljer är det lagmatcher som gäller. Placeringarna i kvalet avgör vilka lag som möts i slutspelet. Varje lagmatch består av två foursome på förmiddagen följt av fem singlar efter lunch. Seger i fyra matcher krävs för att seger i lagmatchen.

Kvartsfinaler, torsdag 14 juli

Lag-EM Damer: Sverige – Schweiz

Lag-EM Herrar: Sverige – Danmark

Lag-EM Flickor: Sverige – England

Lag-EM Pojkar: Sverige – Tjeckien


Text: Svensk Golf • 2023-07-13
TournyttLag-EMTournytt
Rulla till toppen