Rory McIlroy och Tiger Woods är förmodligen nöjda efter årets PIP-ranking Foto: Getty Images

LIV ville erbjuda Tiger Woods och Rory McIlroy att äga lag

Föreslogs spela tio tävlingar per år för sina respektive lag.

Text: Eric Franzén • 2023-07-12 Uppdaterad 2023-07-17

Den saudiska investeringsfonden PIF presenterade under våren ett förslag för PGA Tour där Tiger Woods och Rory McIlroy skulle äga varsitt lag i LIV Golf Invitational Series och spela tio tävlingar per år på utbrytartouren. Detta framkom under tisdagen via dokument som offentliggjordes när representanter för PGA Tour vittnade i den amerikanska senaten om det ramavtal som undertecknats ihop med DP World Tour och PIF/LIV Golf.

Förslaget inkluderades i en digital presentation från det engelska företaget PCP Capital Partners, som tidigare har representerat saudiska intressen i andra affärssammanhang. Presentationen skickades till två medlemmar i PGA Tours styrelse i slutet av april månad.

Det är dock oklart om Tiger Woods och Rory McIlroy ens fick kännedom om förslaget, som inte nådde fram till ramavtalet mellan PGA Tour, DP World Tour och PIF.

Dokumenten innehöll också ett antal andra punkter som framfördes innan det slutliga ramavtalet nåddes men som ratades i ett tidigt skede. Bland dessa fanns en världsomspännande lagturnering med kvaltävlingar i Saudiarabien och en finalvecka i Dubai. De 16 lagen skulle i detta fall bestå av spelare från PGA Tour, LIV Golf och LPGA Tour. Från PIF:s håll föreslogs även att PGA Tour skulle dra i trådar för att skaka fram medlemskap i Augusta National Golf Club och Royal and Ancient Golf Club till saudifondens VD Yasir Al-Rumayyan.

Parterna var även involverade i konkreta diskussioner om att plocka bort Greg Norman från rollen som VD för LIV Golf, enligt begäran från PGA Tours representanter.

Initialt hade PGA Tour-kommissionären Jay Monahan (för närvarande sjukskriven), PIF:s VD Yasir Al-Rumayyan och LIV Golfs VD Greg Norman kallats att vittna inför en kommitté i den amerikanska senaten. Ingen av dessa personer infann sig dock. PGA Tour lät istället andra personer tala för dem under dagen. En av dessa var Jimmy Dunne, som har spelat en framträdande roll på PGA Tours sida när det gäller att etablera det nya bolaget, där PGA Tour, DP World Tour och LIV Golfs ägare, Public Investment Fund, samlar sina rättigheter och affärsverksamheter. Det nya bolaget har ännu inget namn.


Text: Eric Franzén • 2023-07-12
TournyttDP World TourLIV Golf Invitational SeriesPGA TourRory McIlroyTiger Woods
Rulla till toppen