Henrik Stenson intervjuas av Ola Wenström. Foto: WTV via Youtube

LIV Golf

Stenson positiv men har inte glömt

Ger sin syn på utvecklingen i herrarnas tourvärld i en intervju med Ola Wenström.

Text: Olof Åsgård • 2023-06-29 Uppdaterad 2023-06-29

Henrik Stenson är på plats i Spanien för veckans LIV Golf-tävling på Valderrama. I en intervju med WTV och Ola Wenström ger svensken sin bild av den oväntade utvecklingen i herrarnas tourvärld där PIF (saudiska statens investeringsfond som bland annat finansierar LIV Golf) nu kommit överens med PGA Tour och DP World Tour att börja samarbeta. Detaljerna är få än så länge, men känt är att ett nytt bolag kommer startas ”NewCo” där PIF:s vd Yasir Al-Rumayyan kommer vara styrelseordförande och PGA Tour-kommissionären Jay Monahan vd. Läs mer om punkterna i ramavtalet här.

Henrik Stenson är positiv men tycker att det borde skett tidigare.
– Känns som att det är några stridsyxor nedgrävda för framtiden. Det är tidigt att gissa och veta var vi kommer hamna men jag ser det som positiva nyheter i det stora hela. Ingen vet egentligen inte mer än att de har suttit ner, vilket jag personligen hade hoppats att de skulle gjort för kanske två år sedan istället för att göra det nu efter allt som har hänt under de här två åren. Men bättre sent än aldrig att hitta samarbetsformer och att det hela lugnar ner sig. Det är bättre att alla är lite enade än drar åt olika håll, säger Stenson till WTV.

Henrik Stenson blev av med kaptensuppdraget i Ryder Cup, sponsorer samt samarbetena med Svenska Golfförbundet när han gick över till LIV förra året. Såren är inte helt läkta.
– Det är som alltid när det varit konflikter så finns det väl vissa personer som har sagt och gjort saker som man inte glömmer vid första taget.

Även om de stridande parterna nu kommit överens är det svårt att gissa hur herrarnas tourvärld kommer se ut. Stenson vet inte om han kommer komma tillbaka till PGA Tour och DP World Tour men utesluter inte att det kan bli så.
– Formerna för hur det skulle kunna bli vet jag inte om det är lönt att jag står och gissar på, det är inte jag som bestämmer. Jag har is i magen. Vi är halvvägs in i första helsäsongen på LIV och det är det vi får fokusera på, sen får vi se till hösten hur det kommer se ut inför 2024. Är det möjligt att vi ska spela någon annan stans också eller blir det bara LIV nästa år får vi se.

Kommer LIV finnas kvar?
– Det kommer det göra. Hade blivit mycket förvånad annars. 

Skulle du kunna kräva tillbaka kaptensrollen i Ryder Cup?
– Nej, jag är inte i ett läge där jag kan kräva någonting. Det är mer att se var allt landar framöver. Många av de spelare som är här (på LIV-touren) har betytt oerhört mycket för i Europas Ryder Cup-lag under många års tid och förhoppningsvis skulle kunna bidra på olika sätt framöver men de besluten ligger inte hos oss så vi får se vad som händer, säger Stenson till WTV. 

Bakgrund

  • Mars 2022: Henrik Stenson utses till Ryder Cup-kapten för Europa.
  • Juni 2022: Första LIV-tävlingen spelas i London. Spelare som deltagit utan dispens blir avstängda på PGA Tour och bötfälls kraftigt av DP World Tour.
  • Juli 2022: Stenson värvas till LIV Golf och sparkas som Ryder Cup-kapten.
  • April 2023: DP World Tour vinner i skiljedomstol mot spelare som överklagat DP World Tours sanktioner.
  • Maj 2023: DP World Tour utfärdar enorma bötesbelopp till spelare som deltagit i LIV Golfs tävlingar. De flesta, däribland Henrik Stenson, Sergio Garcia, Ian Poulter och Lee Westwood väljer att avsluta sina medlemskap på DP World Tour. 
  • Juni 2023: PIF (saudiska statens investeringsfond som bland annat finansierar LIV Golf) kommer överens med PGA Tour och DP World Tour.

OBS! Avstängningar och böter gäller PGA Tour och DP World Tour. Inte de fyra majortävlingarna (som ingår i deras tourscheman men inte arrangeras av dem).
The Masters (Augusta National)
PGA Championship (PGA of America)
U.S. Open (USGA)
The Open Championship (R&A)


Text: Olof Åsgård • 2023-06-29
TournyttHenrik StensonLIV GOlfOla WenströmPIFTournytt
Scroll to Top