Lee Westwood är inte med. Men Alexander Björk, Henrik Stenson och Alex Norén är klara för The Open. Foto: Getty Images

The Open Championship

Missar The Open för första gången på 28 år – svenskarna som är klara

Lee Westwood och Ian Poulter är inte anmälda till finalkvalet.

Text: Olof Åsgård • 2023-06-28 Uppdaterad 2023-06-29

Nästa vecka, tisdag den 4 juli, spelas finalkvalen till 151:a upplagan av The Open Championship som spelas på Royal Liverpool GC, Hoylake. Finalkvalen spelas på fyra olika banor – Dundonald Links, Royal Cinque Ports, Royal Porthcawl och West Lancashire. 

I nuläget är Alexander Björk, Alex Norén och Henrik Stenson de enda svenskarna som är klara för majortävlingen som spelas 20–23 juli. Björk genom att vara topp fem inom de 20 främsta på Race to Dubai Rankings och som inte är kvalificerad på annat sätt. Norén genom sin placering i fjolårets Race to Dubai Rankings. Stenson genom sin seger i The Open 2016. 

I finalkvalen spelar Albert Hansson (a), Charlie Lindh, Sebastian Söderberg och Niklas Lemke. 
I veckans DP World Tour-tävling Betfred British Masters finns tre The Open-platser i potten. Simon Forsström, Sebastian Söderberg, Marcus Kinhult, Mikael Lindberg, Jens Dantorp, Niklas Lemke och Tobias Edén har chansen att knipa någon av dessa. 
Det kommer även finnas platser på spel i Made in HimmerLand 6–9 juli. 

LIV-spelare har ingen chans att komma med i dessa startfält och de som inte uppfyller något av kvalifikationskriterierna tvingas att spela i kvalen. Och det är det många av dem som gör – däribland Sergio Garcia, Graeme McDowell, Charl Schwartzel och Marc Leishmann. 

Två som inte kommer spela finalkval är Henrik Stensons lagkamrater i Majesticks på LIV-touren – Ian Poulter och Lee Westwood. Det blir därmed första gången på 28 år som Westwood inte finns med i majorn. 50-åringen har på sina 27 starter (inställd tävling 2020) varit tvåa en gång, trea två gånger och slutat topp 25 i totalt åtta The Opens.
Poulter har spelat The Open 20 gånger. Han har slutat tvåa och trea en gång och varit topp 25 sex gånger. 
Om Sergio Garcia överlever kvalet gör han sin 25:e raka start i The Open Championship.    

Uppdatering 29 juni: Det är R&A som är arrangör för The Open Championship, inte DP World Tour eller PGA Tour. LIV-spelare som Westwood får spela i alla fyra majors om han tar sig dit. Anledningen till att många LIV-spelare tvingas kvala in till The Open är för att tävlingar på LIV-touren inte ger världsrankingpoäng, och eftersom LIV-spelare inte får spela på PGA Tour och har (i de flesta fall) lämnat DP World Tour, så får de inga världsrankingpoäng och tappar därför på världsrankingen som till stor del används för att fylla majorfälten.


Text: Olof Åsgård • 2023-06-28
TournyttAlex NorénAlexander BjörkHenrik StensonIan PoulterLee WestwoodTournytt
Rulla till toppen