Jay Monahan tar ett steg tillbaka. Arkivbild: Getty Images

PGA Tour

Monahan tjänstledig – ”medicinska skäl” 

PGA Tour-kommissionären kommer inte leda arbetet på touren närmsta tiden.

Text: Olof Åsgård • 2023-06-14 Uppdaterad 2023-06-15

PGA Tour meddelade under tisdagen att dess högste chef – Jay Monahan – temporärt kommer ta tjänstledigt på grund av medicinska omständigheter.

”Jay Monahan har informerat PGA Tour Policy Board att han återhämtar sig från en medicinsk situation. Styrelsen stöder Jay fullt ut och uppskattar att alla respekterar hans integritet. Under Jays frånvaro kommer Ron Price och Tyler Dennis att leda den dagliga verksamheten av PGA Tour med hjälp av det fantastiska team som Jay har byggt upp för att säkerställa kontinuitet. Vi kommer att tillhandahålla ytterligare uppdateringar vid behov.”, skriver PGA Tour i ett uttalande.

Monahan var starkt kritiskt till nya LIV Golf-touren och tog krafttag mot spelare som värvades dit. Han hade också en huvudroll i det avtal som arbetats fram mellan PGA Tour, DP World Tour och PIF (som bland annat finansierar LIV Golf). Arbetet skedde i det dolda och inga spelare på någon sida blev informerade innan nyheten offentliggjordes i förra veckan, tisdagen 6 juni. 

Efter det har Monahan haft det hett om öronen och behövt förklara sig för spelare och media varför han tror att samarbetet kommer gynna PGA Tour framåt och varför helomvändningen behövdes hållas hemlig. 

Många PGA Tour-spelare känner sig förrådda, uppgav världstvåan Jon Rahm inför veckans U.S. Open. 
– Jag förstår varför de behövde hålla detta så hemligt. Jag förstår varför det inte kunde passera ett spelarmöte först. Jag förstår hemlighetsmakeriet men det är inte helt lätt för en spelare som varit involverad att vakna upp en dag och mötas av detta bombnedslag. Det är därför vi alla är lite i limbo och vet inte så mycket än, hur långt de kommit i förhandlingarna och hur mycket de får säga egentligen. Jag vill lita på ledningen, jag vill lita på att det här är det bästa för alla, men så är det inte för alla och många känner sig förrådda av ledningen, säger Jon Rahm. 


Text: Olof Åsgård • 2023-06-14
TournyttJay MonahanJon RahmLIV GOlfLIV Golf Invitational SeriesPGA TourPIF
Rulla till toppen