Efter fredagens missade kvalgräns sa Annika Sörenstam tack och hej till den svenska publiken. Foto Getty Images

Scandinavian Mixed

Sista tävlingsputten i Sverige

Annikas oväntade avsked – ”Det här räcker nog”

Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-09 Uppdaterad 2023-06-09

Vet du om du spelar i Sverige nästa år?
Annika Sörenstam får frågan efter fredagens varv och en missad kvalgräns i Volvo Car Scandinavian Mixed på Ullna G&CC.

Hon blir tyst i ett par sekunder.

Sedan säger hon:
– Det här räcker nog.

Inget uttalande gjordes före tävlingen – som hon gjorde när beslutet om att tidernas främsta golfkarriär på damsidan skulle avslutas i maj 2008.

Annika har gjort en comeback, hon har spelat de svenska tävlingarna som värdinna för Scandinavian Mixed, hon gör en satsning på U.S. Women’s Open på Pebble Beach i juli, hon har vunnit U.S. Senior Women’s Open.

Men fredagskvällens sista korta putt för par på Ullnas 18:e green var med stor säkerhet hennes sista i tävlingssammanhang på svensk mark. Gårdagens runda blev ett oväntat avsked till den svenska golfpubliken.
– Jag kände en nostalgisk känsla där ute på sluthålen. Jag såg vänner som vinkade och klappade lite extra. Vi kände det nog allihopa, att det här var det sista, sa Annika.

Som 21-årig amatör kom hon trea i Haninge 1992. Hon har vunnit svenska tourtävlingar på Haninge, Österåker, hemma på Bro-Bålsta GK och här på Ullna. Totalt sju titlar.

Som spelande värdinna för Scandinavian Mixed har hon inte lyckats hänga med den nya generationens stjärnor. Gårdagens 81-runda kommer hon att glömma inom en snart framtid, sannolikt redan i morgon.
– Spelet kommer jag i alla fall inte att sakna, säger hon med ett skratt.

– Däremot uppskattar jag allt som händer den här veckan. Jag kände verkligen stödet från publiken. Den ville verkligen klappa igång mig när jag kom upp till den 13:e greenen och partyläktaren med all musik och den sköna stämningen.

Bland åskådarna vid den 18:e greenen syntes mamma Gunilla och pappa Tom i vimlet.
– Det var nog sista gången vi såg Annika tävlingsspela, sa Tom.
– Han har nog rätt, tillade Annika.

Hon kommer att tillbringa helgen på Ullna. Dels som åskådare av en tävling som hon gärna vill följa, dels som TV-kommentator. Sedan väntar Annika Invitational Europe i Halmstad. Därifrån går resan med familjen till Paris och Cannes. 

Nästa golfrunda?
– Den kommer att spelas om drygt en vecka. Jag ska ägna två hela veckor åt träning vid vårt sommarhus vid Lake Tahoe, Nevada. Jag har träffat min tränare Henri Reis här under veckan. Jag har grejor att jobba med och är sugen att hitta spelet inför US Open, säger Annika.

Och därefter?
– Jag ska spela en kändistävling. Möjligen också US Senior Women’s Open. Absolut siktar jag på generationstävlingen PNC Championship tillsammans med min son Will senare i höst. Det är ju han som fått mig att vilja träna igen. Men sedan får vi se vad som händer. Jag har inte den tid som behövs för att lägga ned den träning som krävs. Det är svårt att hänga med. Det bevisades inte minst idag.

Annika är även osäker på sitt värdskap för Scandinavian Mixed då kontraktet nu går ut.
– Jag får nog vara värdinna för tävlingen men utan att spela. Men just nu vet jag faktiskt inte vad som gäller, säger hon.


Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-09
TournyttAnnika SörenstamDP World TourLadies European TourScandinavian MixedTournyttUllna G&CC
Scroll to Top