61:an Dale Whitnell är ledaren som jagas under helgen på Ullna. Foto Getty Images

Scandinavian Mixed

Drömrond av Whitnell – nu jagas han av de svenska hemmahoppen

36 hål kvar att spela när golfpartyt fortsätter

Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-09 Uppdaterad 2023-06-09

Dale Whitnell stal showen inför den svenska publiken på Ullna G&CC på fredagen. 61 slag, elva under par, var engelsmannens lägsta i karriären.

Totalt 17 slag under par ger honom en ledning med sex slags marginal – de två inledningsronderna har innehållit en eagle, 15 birdies, 20 par och ingen bogey.

– Att han är en komplett och duktig spelare har han visat tidigare. Hans 61:a i blåsten idag är otroligt imponerande, säger Alexander Björk, svenskt hemmahopp i Scandinavian Mixed.
– Hans försprång är stort. Men det är trots allt 36 hål kvar att spela. Jag tittar inte annars på de andras resultat, jag kan bara fokusera på mitt eget spel, fortsätter Björk.

Bland de jagande är Björk från Växjö GK, Sand GC och Jönköping det största svenska hemmahoppet efter de två öppningsvarven.

Alexander Björk har radat upp framskjutna placeringar i DP World Tour under golfåret 2023, bland annat i Dubai och senast i Tyskland. Hans totalplacering i Race to Dubai, en nuvarande elfteplats, bevisar att spelet varit stabilt och formen varit hög.

Fredagen på Ullna var inget undantag. Han följde upp torsdagens 70-runda med en 69-runda och är för närvarande på delad 16:e plats.
– Spelet känns stabilt och jag är nöjd med att jag direkt tog mig tillbaka efter en missad kortputt och en bogey på det första hålet. Det sjätte hålet blev ett nyckelhål när jag räddade par från ett tufft läge bland träden. Jag följde upp det med birdies på sjuan och åttan. Jag hittade en bra känsla där ute, sa Alexander.

Ytterligare en birdie skrevs i scorekortet på det redan omtalade partyhålet, det trettonde med greenen strax intill läktaren, den välfyllda baren och 14:e tee.
– Det var riktigt kul att sänka en putt just där, sa Björk..

En rökbomb smällde, musiken spelades högt… inget du stördes av?
– Absolut inte. Tvärtom. Jag gillar dessutom den typen av musik. Det var skönt att komma upp på 13:e greenen och tänka på något annat. Det är bara kul att vi har den typen av stämning på en golftävling i Sverige, konstaterade Björk.

Tävlingens hittills bästa svenska damspelare, Elin Arvidsson, kunde hålla med:
– Jag sa det till min pojkvän och caddie Adam: ”Jag hör knappt mina tankar…” Man får verkligen fokusera lite extra inför slaget mot ö-greenen på det 14:e hålet. Det är jättehärligt att så många är där och tittar. Det är verkligen en grej att uppskatta.

Hennes birdie på 14:e tillhörde en av den minnesvärda torsdagens höjdpunkter. Hon kom då till Ullna som en doldis med en vilja att visa vad hon kan efter många år på golfvärldens mindre uppmärksammade tourer i USA.

På fredagen följde hon upp storspelet med en stabil parrunda, 72 slag. Inför helgens 36 hål är hon startfältets tredje bästa kvinnliga spelare med en delad 21:a plats.
– Det var blåsigare för min del idag. Där jag igår slog en wedge behövde jag en järnåtta idag. Jag är glad att vara i den här situationen och vill fortsätta spela ut och lita på de slagen jag vill slå. Det är jättemycket golf kvar. Mycket kan fortfarande hända och det ska bli jätteroligt.

Ännu fler åskådare lär jubla från partyläktarna?
– Jag hoppas verkligen det – det kommer säkert att bli en underbar stämning på hela banan, avslutar Elin Arvidsson.

Jakten på Dale Whitnell kan börja.


Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-09
TournyttAlexander BjörkDP World TourElin ArvidssonLadies European TourScandinavian MixedTournyttUllna GC
Scroll to Top