”Jag tänkte faktiskt inte alls på att jag precis blivit världsetta”, sa Ingrid Lindblad efter öppningsvarvet på Ullna. Foto Getty Images

Scandinavian Mixed

Nya världsettans märkliga torsdag

I toppstriden efter 13 hål – men sedan gick allt fel

Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-08 Uppdaterad 2023-06-08

ULLNA En nybliven världsetta fick chansen att presentera sig under öppningsrundan av Volvo Car Scandinavian Mixed.

Ingrid Lindblad, 23 år från Ringenäs GK och Halmstad, fick sin efterlängtade topposition när World Amateur Golf Ranking uppdaterades i början av veckan.
– Jag har länge tänkt på det och alltid jobbat hårt för det, sa Ingrid efter torsdagens 18 spelade hål på Ullna G&CC.
– Men jag tänkte faktiskt inte alls på det idag, tillade hon.
– Det hade förstås varit ännu roligare om jag blivit världsetta på ett annat sätt, att exempelvis ha vunnit en tävling och sedan fått beskedet. Nu var jag ju tvåa och tog steget till förstaplatsen när Rose Zhang blev proffs och lämnade amatörlistan.

Ingrid kan dock stolt konstatera att hon är tidernas tredje svenska världsetta på amatörsidan. Först var Frida Kinhult, numera på LPGA-touren. Tvåa var Ludvig Åberg som den här veckan gör sin debut som professionell.

Lindblads meritlista är redan späckad och fylld av segrar i såväl collegemästerskap som i amatörmästerskap där hon vunnit guld och medaljer för Sverige. Bland de senaste höjdpunkterna minns Ingrid sin överlägsna seger i Mexico i höstas.
Med scorerna 67–64–64 slog halländskan tidernas rekord för sitt LSU, Louisiana State University.

Som världsetta kan Ingrid Lindblad räkna med en större uppmärksamhet och förhoppningsvis nya fördelar när LPGA-touren delar ut sina inbjudningar.
– Det brukar ge möjligheter att vara etta på rankingen. Det skulle vara kul att få spela ett par riktigt roliga tävlingar under fortsättningen av säsongen. Jag vet inget just nu. Men jag hoppas, säger Ingrid.

Även Scandinavian Mixed började roligt.
Med en sen starttid klättrade Ingrid snabbt uppåt i resultatlistan. Efter 13 spelade hål var hon fyra slag under par och med en absolut topplacering inom räckhåll.

På de första tio greenerna behövde hon använda puttern endast nio gånger.
– När jag slog från fairway gjorde jag enkla birdies, när jag fick problem räddade jag mina par. Den längsta putten jag sänkte var från fyra meter. Det mesta flöt på i början av rundan, förklarade Ingrid.

Därefter började problemen. Oväntat och straffande. Ingrid kunde knappast själv förstå vad som hände under sluthålen när vinden började friska i utmed Ullnasjön.
– Jag tycker egentligen inte att blåsten var det jobbiga. Men allt blev bara fel. Först när jag missade en kort putt på 14:e hålet, sedan på 15:e, sedan på 16:e. Det bara fortsatte hela vägen till den sista greenen, konstaterade Ingrid, besviken och ledsen efter den missade möjligheten till en riktigt slagkraftig slutscore.

Inför morgondagen handlar nu jakten istället om att avancera för att klara kvalgränsen.

Bland de tröstande fanns Annika Sörenstam, den första svenskan att bli världsetta, då på proffsens Rolex Ranking och på tronen under många år:
– Ingrid är en riktigt tävlingsmänniska. Hon har verkligen ”det”. Hon slår bollen bra och har framför allt ett psyke som behövs när hon kommer att ta sina steg som proffs i framtiden, säger Annika.

Framtiden? Vad innebär den? När blir Ingrid Lindblad proffs?
– Just nu lutar det åt att jag satsar på studierna i Louisiana i ett helt år till. Jag trivs så otroligt bra att jag vill fortsätta, konstaterar Ingrid.

Sommarens schema är fullspäckat av intressanta mästerskap. Veckan efter Scandinavian Mixed väntar British Amateur på The Prince’s i Kent, England. Lag-EM i Finland, Vagliano Trophy, Lag-SM och individuella EM är andra tävlingar på ett intensivt spelschema.


Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-08
TournyttDP World Tour ChampionshipIngrid LindbladLadies European TourScandinavian MixedTournyttUllna G&CC
Rulla till toppen