Det var varmt och vindstilla på förmiddagen och kyliga vindar på eftermiddagen under första dagens spel på Ullna G&CC. Foto: Getty Images

Scandinavian Mixed

Mixedsvepet: Danskt och tyskt i topp på Ullna – svårt för damspelarna

Så var första dagen i Volvo Car Scandinavian Mixed.

Text: Svensk Golf • 2023-06-08 Uppdaterad 2023-06-08

ULLNA. Elin Arvidsson är bäst bland svenska spelarna efter första dagens spel i den samordnade tävlingen Volvo Car Scandinavian Mixed. Arvidsson är fyra under par på en delad elfte plats. Läs mer om Arvidssons öppningsrond här.

Herrar vs. Damer

Att få till en så rättvis bana som möjligt för alla spelare är den mixade tävlingens allra svåraste och viktigaste uppgift. Efter första dagen verkar det ha varit klart enklare för de 78 herrspelarna och av 78 damspelare ligger 40 av dem på plats 104 eller sämre. De sju högsta scorerna noterades av damspelare. Två män delar ledningen och topp 10 återfinns bara en damspelare – Thailändskan Trichat Cheenglab på delad tredje plats. Arvidsson, spanjorskan Nuria Iturrioz och tyskan Olivia Cowen delar elfte plats. 

Vad detta beror på är svårt att säga, men herrarna har på många hål haft kortare klubbor in mot green än damerna. Vädret är en faktor. På förmiddagen var det vindstilla och på eftermiddagen vreds vindstyrkan upp betänkligt och både herrar och damer fick det svårare. Och ju mer klubba du håller i handen, desto svårare blir det att spela i vind.  

Ledarduon

Dansken Niklas Nørgaard och tysken Yannik Paul drog nytta av den milda vinden på förmiddagen. De leder på sju under par efter varsin rond på 65 slag, och är ett slag före en kvartett spelare på tredje plats.
Nørgaard är förvånad att han öppnade så bra med tanke på de obefintliga förberedelserna han har haft efter att ha skadat ryggen tidigare i veckan när han åkte vattenskidor. 
– Det var en väldigt konstig dag eftersom jag inte kunnat förbereda mig överhuvudtaget. Jag gjorde illa ryggen i måndags och har inte kunnat träna eller spela banan. Så jag gick bara ut här helt utan förväntningar… och det funkade, säger Niklas Nørgaard.

– På en del hål har vi (herrarna) det enklare. Jag är väldigt nöjd med min rond. Min putter fick arbeta på sista nio när det började blåsa mer, att få i puttar hjälper alltid, säger Paul.  

Tufft för svenska stjärnorna

Värdinnan Annika Sörenstam gick runt på 75 slag, tre över par, och är delad 116:e.
– Det är klart att jag är besviken. Jag slog inte bollen alls bra idag. Jag jobbar med en detalj i greppet – det är kul att ha hittat något att jobba med. Idag lyckades jag inte scora. Kanske det blir bättre redan i morgon, annars hittar jag det förhoppningsvis lagom till US Women’s Open på Pebble Beach i juli, säger Sörenstam till Svensk Golf.

Regerande mästarinnan Linn Grant spelade tillsammans med fältets bäst rankade herrspelare Alex Norén. Ingen av dem fick till någon vidare score. Grant kom in på par och Norén två över par.  För Grant var det den snurrande eftermiddagsvinden som ställde till det. 
– Det var blåsigare på eftermiddagen än vad jag förväntat mig. Sidvinden var besvärlig, det snurrade ganska bra där ute. Nu hoppas jag på mindre vind när jag spelar på förmiddagen i morgon. Visst var det extra pirrigt att vara titelförsvarare. Känslan på första tee var snarare som på en lördag än på en torsdag, säger Linn Grant till Svensk Golf.

Norén tycker spelet är på gång.
– Jag slog några dåliga slag, droppade ett par gånger, gjorde ett par felaktiga klubbval. Självklart kan jag inte vara nöjd. Men det känns ändå viktigare att jag faktiskt hade en bättre känsla där ute än vad jag haft de senaste veckorna. Jag känner att jag är på rätt väg när jag nu börjat jobba med min svingcoach Matt Bellsham igen. Om jag hittar mitt momentum i morgon kan jag scora betydligt bättre, säger Alex Norén till Svensk Golf.

Svensktoppen: 

D11. Elin Arvidsson, -4
D18. Kristoffer Broberg, -3
D18. Sofie Bringner, -3
D29. Marcus Kinhult, -2
D29. Tobias Jonsson (a), -2
D29. Alexander Björk, -2
D29. Caroline Hedwall, -2
D49. Sebastian Söderberg, -1
D49. Mikael Lindberg, -1
D49. Hugo Townsend (a), -1
D67. Simon Forsström, E
D67. Lisa Pettersson, E
D67. Madelene Sagström, E
D67. Linn Grant, E


Text: Svensk Golf • 2023-06-08
TournyttDP World TourLadies European TourScandinavian MixedTournyttUllna G&CC
Rulla till toppen