Annika Sörenstam och Alex Norén. Foto: Getty Images

Scandinavian Mixed

Sörenstam och Norén chockade över LIV-nyheten

Sörenstam tycker att det är tråkigt att det återigen tar fokus från Scandinavian Mixed.

Text: Olof Åsgård • 2023-06-07 Uppdaterad 2023-06-07

ULLNA. För nästan exakt ett år sedan var Scandinavian Mixed på plats i Halmstad. Samtidigt spelades historiens första LIV Golf-tävling i London och dåvarande värdpar för svenska proffstävlingen – Annika Sörenstam och Henrik Stenson – tvingades svara på många frågor om den nya saudifinansierade LIV-touren.  

Stenson gick sedermera över till LIV Golf och i år är Sörenstam ensam värdinna när tävlingen spelas på Ullna G&CC. 

På tisdagen kom den sensationella nyheten om att PGA Tour och DP World Tour går ihop med LIV Golf. Sveriges bästa golfspelare genom tiderna blev lika chockad som alla andra och tycker att det är tråkigt att LIV återigen tar fokus från veckans tävling.
– Jag fick höra det i går (tisdag) efter min träningsrunda och… ja, det är svårt att kommentera när man vet så lite men jag blev också chockad, helt klart. Jag minns att det var mycket fokus på LIV förra året vi spelade Scandinavian Mixed för då krockade det med deras första tävling. De stal uppmärksamheten från vår tävling då och nu blir det samma sak igen, vilket är lite trist, säger Sörenstam på sin presskonferens under onsdagen.

Att tourerna någon gång skulle tvingas lägga ner stridsyxorna och komma överens förstod Sörenstam, men är förvånad över att det skedde nu.
– Jag trodde inte att det skulle hända nu. I framtiden kanske, men inte redan nu med tanke på alla kommentarer man har hört.

Sveriges bäste herrspelare sett till världsrankingen (64) – Alex Norén spelar normalt på PGA Tour och är på Sverigebesök den här veckan. Han hade inte fått någon förvarning och blev också chockad över nyheten om sammanslagningen. Norén, som från början inte tyckt att formatet på LIV Golf varit särskilt lockande för honom personligen, förstår inte riktigt hur de olika tourerna ska lösa allt med avstängda spelare, nya tourscheman och hur det blir med redan intjänade rankingpoäng på olika tourer. 
–  Det kommer bli struligt, vet faktiskt inte hur de ska reda ut det här, säger Norén på sin presskonferens. 

De stängda, mindre spelarfälten och avsaknaden av tävlingstrappa var främsta anledningarna till att Norén aldrig var intresserad av LIV Golf. Han är inte bitter över att de spelare som värvades till LIV, nu verkar vara välkomna tillbaka till PGA Tour och DP World Tour. 
Snacket under året mellan spelare och aktörer på olika sidor har inte berört Norén nämnvärt. 
– Det har diskuterats men det har inte varit argt eller så. Jag gör min grej, du gör din grej och sen är det bra med det. Samtidigt förstår jag att Rory och Tiger tagit ställning på ena sidan och Phil och kanske Bryson på den andra. Jag har haft lite för mycket annat att tänka på… familj och min egen golf, säger Norén.

Turerna och diskussionerna om vad som händer i tourvärlden kommer fortsätta även efter den här veckan. Men nu ska det spelas en mixad tävling på Ullna G&CC. Annika Sörenstam känner sig inte i toppform och har just träffat tränaren Henri Reis för första gången på ett år. Han har ändrat lite på hennes grepp och hon hoppas att hon förbättrar sig från förra året då hon missade kvalgränsen i Halmstad.

Hon vann på Ullna 2004 i HP Open. Sedan dess har banan uppdaterats och Sörenstam är realistisk inför hennes chanser i den här tävlingen:
– Det blir svårare och svårare och jag har helt enkelt inte kunnat träna lika mycket som förr, och spelar för få tävlingar, säger Annika Sörenstam.

Hon trivs i livet och med att vara på plats med familjen ”hemma” i Sverige. Om en månad spelar hon U.S. Women’s Open på Pebble Beach. Sonen Will gick en rond under par för första gången förra veckan. 
– Han har ett väldigt bra närspel, säger hon stolt.

Alex Norén har haft ett tungt år resultatmässigt men tycker att spelet börjar ordna upp sig. För att lyckas den här veckan behöver han vässa närspelet ytterligare.
– Jag har spelat två veckor på PGA-touren med hårda, snabba greener. Här är det mjukare och långsammare så jag måste få till ett bra träningspass nu, säger Norén.


Text: Olof Åsgård • 2023-06-07
TournyttAlex NorénAnnika SörenstamDP World TourLadies European TourScandinavian MixedTournytt
Rulla till toppen