Favorit på Ullna Foto: Getty Images

Scandinavian Mixed

Sagström vill visa svenska publiken vad hon kan

Spelar första tävlingen i Sverige på åtta år

Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-07 Uppdaterad 2023-06-07

ULLNA. Tidigt på torsdagsmorgonen går Madelene Sagström ut i dagens första publikboll i Volvo Car Scandinavian Mixed på Ullna G&CC.

Hör gör det tillsammans med Annika Sörenstam, vännen och värdinnan för tävlingen.

Tidernas främste damgolfare behöver ingen närmare presentation.

Men Madelene Sagström? Vem är det?
– Jag har kommit till Sverige för att visa vad jag kan, säger Madelene.

Hon förstår det, att hon ännu kan ses som en doldis inför den svenska golfpubliken.

– Jag vet att man kan bli bortglömd när man nästan enbart spelar i USA. Nu känns det superkul att äntligen vara här igen. Det är många som inte har sett mig spela, inte ens det gäng från min hemmaklubb Enköpings GK som ska komma hit och titta, säger Madelene.

Senaste gången hon tävlade på svensk mark var 2015, då i proffsdebuten på Vasatorp i Helsingborg.

Sedan dess har hon vunnit på LPGA-touren (Gainbridge LPGA at Boca Rio 2020). Hon har kommit tvåa respektive fyra i Women’s British Open (Carnoustie 2021 och Muirfield 2022). Hon har spelat för Sverige i OS i Tokyo. Hon har spelat Solheim Cup vid två tillfällen (Des Moines 2017 och Inverness 2021).

Nu tillhör hon favoriterna i Scandinavian Mixed. 

Om någon av tävlingens 78 tjejer ska upprepa Linn Grants bedrift från fjolåret – att besegra startfältets alla 78 killar och vinna den unika tävlingens enda pokal – så tar Madelene Sagström sin plats bland lågoddsarna.
– Men det är jättesvårt att tippa en tävling som denna. Just nu går det inte att avgöra om tjejer eller killar kommer att ha en fördel av hur banan är uppsatt. Pinsamt nog har jag inte spelat här på Ullna tidigare. Men efter gårdagens inspelsvarv är jag positiv. Banan är i fantastisk kondition och kommer säkert att vara rättvis. Den som är i bäst form och har sin vecka kommer att vinna, säger Madelene.

I tidigare upplagor av Scandinavian Mixed har spelschemat inte passat för en resa över Atlanten.
– Nej, men nu har alla bitar fallit på plats. Tiden mellan våra majors i USA och veckan här i Sverige är längre. Jag vill spela till mig poäng för att ta min plats i Solheim Cup-laget. Jag vill ge min support åt tävlingen där Annika Sörenstam är värdinna, berättar Madelene Sagström.

Flyget gick till Stockholm från New York direkt efter söndagens finalvarv på Liberty National.
– Jag är vaken om nätterna och det kanske inte blir så mycket sömn den här veckan, säger hon,

– Dessutom vill jag följa PGA-tourens livescore från Kanada där min pojkvän Jack går caddie åt Ludvig Åberg i hans proffsdebut, tillägger hon med ett leende.

Att hon, trots jetlag och ett tufft spelschema, är riktigt laddad och spelsugen inför sin svenska återkomst märks ändå tydligt.
– Först och främst ska det bli riktigt kul att spela med Annika under de två första dagarna. Vår vänskap har vuxit sig stark de senaste åren och vi har även spelat tävlingsvarv ihop, senast på LPGA-tävlingen hemma hos Annika på Lake Nona 2021. Vi trivs bra ihop, kan säkert spela avslappnat, vi vet hur vi båda spelar och kan bara bekväma där ute, säger Madelene Sagström.

Hon minns sin första tourtävling i Sverige – den gången som ung tjej som åkte till Kungsängen för att se herrspelarna i Scandinavian Masters.
– Jag åkte dit med min pappa. Jag fick en boll av Robert Karlsson. Han blev sedan min mentor när jag blev proffs efter åren på golfgymnasiet och på college i Louisiana. Bollen finns kvar hemma hos mina föräldrar i Enköping, berättar Madelene.

Åtta år har gått sedan proffsdebuten i Helsingborg.

Den här veckan är Madelene Sagström i Stockholm för att visa allt hon utvecklat i sitt spel sedan dess.


Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-07
TournyttDP World TourLadies European TourMadelene SagströmScandinavian MixedTournyttUllna G&CC
Rulla till toppen