Rory McIlroy. Foto: Getty Images

Tournytt

Rory McIlroy: ”Hatar fortfarande LIV Golf”

Gillar inte den nya touren men tror att freden kommer gynna golfen på sikt.

Text: Olof Åsgård • 2023-06-07 Uppdaterad 2023-06-07

Rory McIlroy har stått i PGA Tours ringhörna under hela konflikten med utbrytartouren LIV Golf. Han har växlat hårda ord i media med bland andra LIV Golfs vd Greg Norman och Phil Mickelson. 

Nu när de konkurrerande parterna skakat hand och inlett samarbete var många intresserade av vad McIlroy hade att säga om saken.
– Allt handlar om pengar… Jag hatar fortfarande LIV och hoppas och tror att LIV försvinner helt och hållet. Det här handlar om DP World Tour, PGA Tour och *PIF (saudiska statens investeringsfond). Och det tycker jag inte framkom i gårdagens rubriker. LIV har inget med detta att göra. Det är PGA Tour, DP World Tour och PIF som går samman och startar ett nytt bolag, säger Rory McIlroy inför veckans PGA Tour-tävling RBC Canadian Open. 

Nordirländaren betonar att allt han har sagt och gjort senaste året har varit för att skydda framtiden för PGA Tour.
– Jag hoppas att det här (nya samarbetet) gör det. Och i ett större perspektiv, kanske 10 år framåt, så tror jag att det här kommer vara bra för professionell golf. 

McIlroy vill dock se att spelare som gick över till LIV bestraffas på något sätt innan de får komma tillbaka till PGA Tour och DP World Tour igen. Samtidigt tycker han att spelare som varit lojala ska kompenseras finansiellt:
– Det enkla svaret på den frågan är ”ja”. Det mer komplicerade svaret är; hur ska det gå till? Allt det där är oklart just nu. Hur det kommer bli för enskilda spelare med tourkort, ta tillbaka spelare in i mixen och vilka som då offras återstår att se. Jag förstår den oron bland spelare men jag tycker Jay (Monahan, PGA Tour-kommissionär) var tydlig med att meddela oss att spelarna som lämnade inte ska få komma tillbaka som om inget har hänt. Jag har fortsatt förtroende för honom, säger McIlroy.

*PIF finansierar bland annat LIV Golf, Invitational Series på Asian Tour och Aramco Teams Series på Ladies European Tour.  


Text: Olof Åsgård • 2023-06-07
TournyttDP World TourLIV GOlfPGA TourPIFRory McIlroyTournytt
Rulla till toppen