”Wedgespelet blir nyckeln i Scandinavian Mixed”, säger Alex Norén. Foto Getty Images

Scandinavian Mixed

Ljusare tider hemma i Stockholm

Alex Norén vill vända trenden – med en tredje titel i Sverige

Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-07 Uppdaterad 2023-06-07

ULLNA. Han är startfältets högst rankade spelare. Däremot är inte Alex Norén där han vill vara. Numera på 64:e plats. Golfåret 2023 har ännu inte blivit den säsong som han hoppats på och jobbat hårt för.

– Jag har hamnat i ett spår där jag inte riktigt litat på någonting, säger han inför Volvo Car Scandinavian Mixed på Ullna G&CC.

Men han ser en ljusning. Förändringar har gjorts när spelet åter ska lossna och vägen på rankingen åter ska vända uppåt.

Framför allt ser han fram emot att spela i Stockholm. Nära till banan där han växte upp, på banan i där han tränade som mest intensivast under de framgångsrika åren 2016, 2017 och 2018.
– Jag gick ofta ut på banan och slog mängder av wedgar och pitchslag när det var tomt ute på golfhålen här på Ullna, berättar han.

När en hemmafavorit som Joakim Lagergren, skadad i söndags, tvingats avstå tävlingen är det Alex Norén som på förhand bäst behärskar de Jack Nicklaus-designade greenområdena.
– Wedgespelet kommer att vara superviktigt den här veckan. Du kommer att se många birdies. Samtidigt måste de slå riktigt bra golfslag för att kunna komma nära pinnarna. De kommer säkert att placeras så svårt som möjligt uppe på de små platåerna, säger Alex.

– När jag spelade in på banan idag slog jag exempelvis en bra drive på det elfte hålet. Jag var 30–40 meter från flaggan men hade ett riktigt tufft slag framför mig.

Alex beskriver annars banan som populär bland samtliga spelare.
– Alla gillar Ullna. Den är helt enkelt rolig att spela. Alla tycker att vår mixade tävling är ett kul format att vara med om.

Norén är den ende i startfältet med två svenska titlar på meritlistan. Han vann dåvarande Nordea Masters på Bro Hof Slott 2011 och på PGA National 2015. Båda gångerna med stor marginal. Han kan som förste svensk vinna sin tredje titel när det drar ihop sig mot finalvarv på Ullna på söndag.

Att göra resan från USA till Stockholm känns som en självklarhet när Alex planerar sin säsong.
– Jag var lyckligt lottad som fick se tourgolf på hemmabanan när jag var en liten knatte. Haninge Ladies Open spelades på min hemmabana. Jag kommer ihåg när Annika Sörenstam debuterade som amatör och kom trea. Jag försökte få hennes boll, säger Alex.

I morgon, torsdag är Alex och Annika lottade i samma boll på Ullna.

– Jag var också på Österåker när de arrangerade en tävling på Challengetouren. För mig var det inte viktigast att se de allra bästa i världseliten. Jag inspirerades av dem som var bättre än vad jag själv var.

– Det är viktigt att vi nu har den här tävlingen i Sverige. Jag hoppas att den kan växa sig ännu starkare. Det allra bästa vore också om vi hade ytterligare två tävlingar, en för herrarna och en för damerna, anser Alex Norén.

Personligen är han här för att hitta tillbaka till formen som gjort honom till Ryder Cup-spelare och tiofaldig vinnare på DP World Tour.

Han gör det med hjälp av sina tidigare coacher, Victor Gustafsson och engelsmannen Matt Belsham.
– Vi bestämde nyligen att vi ska börja jobba ihop igen. Jag vill ha tillbaka de tränare som varit som bäst för mig under mina bästa säsonger, berättar Alex.

Trenden ska vändas. Alex är fullt fokuserad på att jobba sig tillbaka till resultatlistornas högsta placeringar.

– Jag har under en tid inte kunnat lita på någonting, varken speltekniskt eller mentalt. Jag har blivit osäker. Det har helt enkelt inte varit så kul.

Alex kan säga det med en positiv känsla. Han kommer till spel i Scandinavian Mixed med nytt hopp och med en känsla av förhoppningar. 
– Jag spelade bättre i dag än vad jag gjorde igår och under förra veckan. Hoppas att det bli ännu bättre under resten av veckan, avslutar Alex Norén.


Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-07
TournyttAlex NorénDP World TourLadies European TourScandinavian MixedTournyttUllna G&CC
Rulla till toppen