I en stor intervju berättar nyblivne proffset Ludvig Åberg om den intensiva sista tiden som amatör och den minst lika intensiva tid som nu tar vid när han börjar spela om FedExCup-poäng på PGA Tour. Arkivbild: Getty Images

Intervju

Åberg: ”Har höga förväntningar på mig själv”

Intensiva dagar – men Ludvig Åberg är redo för proffslivet

Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-02 Uppdaterad 2023-06-02

Kval till U.S. Open på måndag, debut i Canadian Open på torsdag. 
Efter några intensiva veckor tar Ludvig Åberg steget till PGA-touren. Förväntningarna är skyhöga. Det vet han om.
I en stor intervju med Svensk Golf talar han om betydelsen att ha den bästa hjälpen, om den kommande flytten, om sin nye caddie och krocken med Scandinavian Mixed.

Till slut säger han det också själv:

– Egentligen är allt som hänt den senaste tiden ganska overkligt.

Ludvig Åberg tillbringar förmiddagen med mediajobb. Samtal efter samtal ska göras med nyfikna journalister som fått chansen att känna 23-åringen på pulsen inför den kommande veckans proffsdebut.

Den 31 maj var han amatör. Världens bäste amatör. Historisk mottagare av den amerikanska collegegolfens största utmärkelser: Ben Hogan Award, Jack Nicklaus Award och Fred Haskins Award.

Han tog steget direkt till PGA Tour – som vinnare av rankingen PGA Tour University. Ingen annan har tidigare kunnat gå samma väg. Platsen på världens bästa golftour är säkrad för 2023 och 2024.

– Jag har haft det i tankarna ända sedan PGA beslutade att ge en collegegolfare den här möjligheten, säger Åberg via telefon från sitt hem på Texas Tech i Lubbock, Texas.

– Att ha den tanken blev samtidigt en bra träning, en slags förberedelse. Jag har hela tiden känt en press att jag ska vinna. Jag tycker själv att jag har gjort ett bra jobb när jag lyckats hantera den. Förhoppningsvis kan jag göra ett lika bra jobb i framtiden.

Den 5 juni spelar Ludvig Åberg sin första golfrunda som proffs. Det sista kvalet till U.S. Open ska spelas. Åberg vill ta sin chans på Lambton G&CC i Toronto, Kanada.

På grannbanan Oakdale G&CC avgörs RBC Canadian Open den 8–11 juni.

– Den senaste tiden har varit intensiv och fantastisk rolig. Men just nu är att jag mest är taggad på att komma igång. Jag får tävla mot riktigt duktiga spelare. Jag ska försöka matcha dem så bra jag kan.

Förväntningarna är stora. Ludvig Åberg vet om dem och erkänner att de känns. Världens bäste amatör och collegespelare har tilldelats de finaste utmärkelserna, lyssnat till de finaste motiveringarna, jämförts med Jon Rahm och andra unika mottagare.

– Personligen har jag också höga förväntningar på mig själv. Jag vet vilken kapacitet jag besitter, vilka förmågor jag har. Nu när den här situationen har dykt upp, när jag fått min plats på PGA-touren, blir det förstås en del uppståndelse. Det är en del av allt när man är på väg mot den karriär man hoppas på. Det jag kan göra är att spela så bra jag kan och se till att vara föreredd inför varje tävling. Först nu i Kanada.

Den första resan går från Texas till Florida. Som rookie får han sin introduktionsdag tillsammans med PGA-touren i Jacksonville.  Därefter går flyget till Toronto.

På måndag står en kvalplats till U.S. Open på spel. Klart är att Canadian Open och Travelers Championship står på spelschemat.

– Jag vill tävla så ofta som möjligt och sommaren lär bli intensiv. Ett mål är att hinna spela till mig så många FedExCup-poäng att jag tar mig till slutspelet i höst.

Omställningen handlar om just detta: att planera sina säsonger, att hitta sitt bästa upplägg för att kunna prestera sin bästa golf.

Ludvig får numera god hjälp av Peter Hanson, den förre Ryder Cup-spelaren som själv avslutade en lång och framgångsrik karriär för exakt ett år sedan.

– Vi har kommit varandra ganska nära och han betyder mycket för mig, säger Ludvig.

– Han har all erfarenhet och kunskap som ger mig respekt. Han är mitt bollplank, lite som en mentor. Mycket av det vi talar om handlar om hur jag bäst hanterar allt som händer runt omkring golfen. Om jag gör det bra kommer jag att ha en större chans att komma högre upp på listorna.

Åberg arbetar vidare med sin svingcoach Hans Larsson. I hans team finns även managers från amerikanska Wasserman. Landslagscoachen Jonnie Eriksson finns vid hans sida. Stöttningen kommer från föräldrarna hemma i Eslöv.

– Tyvärr kan de inte vara med i Kanada, konstaterar Ludvig.

Hans första caddie blir Jack Clarke, engelsman som gått caddie på LPGA-touren, tillika Madelene Sagströms pojkvän.

– Inget är sagt definitivt – men vi kommer att jobba ihop under de första tävlingarna. Det känns som en riktigt bra lösning.

Inspelsvarven lär spelas med vännen Vincent Norrman. De två svenska framtidshoppen på PGA-touren kommer även att bo tillsammans under veckan i Toronto.

Sannolikt blir de rumskompisar fler gånger under de närmaste säsongerna.

Vincent Norrman och hans sambo Frida Kinhult, LPGA-spelare, har nyligen köpt ett hus hemma i Tallahassee i Florida. Planen är att Ludvig Åberg ska få sin plats i huset.

– Ja, vi har snackat om det. Efter jul och nyår kan det bli en flytt till Florida. Det sociala vid sidan av banan känns viktigt. Här i Texas har vi alltid varit ett gäng som hängt och tränat och spelat. Jag vill fortsätta leva på ungefär samma sätt. Att ha vänner som Vincent och Frida att hänga med.

Hur kommer du att minnas tiden på Texas Tech University?
– Som otroligt rolig. Väldigt fostrande. Jag har fått vara ute mycket, rest tillsammans med mina kompisar, spelat fantastiska golfbanor och roliga tävlingar. Den biten kommer jag absolut att sakna. Å andra sidan är jag ganska taggad att se nya miljöer och få nya utmaningar.

Minns du första dagen i skolan?
– Ja, faktiskt. Jag åkte dit från U.S. Amateur på Pinehurst. Jag var nervös. Det var många intryck och många nya människor. Campus var otroligt stort. Jag gick vilse flera gånger. Jag brukar säga det till dem som frågar: ”Det tar tid att komma in i collegemiljön – ha tålamod!”

Var det mer spännande än att slå ut i Canadian Open?
– Troligen. Det hade varit konstigt om jag inte varit nervös.

Amatörtiden som golfare är avslutad – men ännu inte skolan!
– Nej, jag läser business marketing och har ett par kurser kvar. I december hoppas jag få mitt diplom efter fyra år. För mig har det alltid varit viktigt att få en utbildning. Den ska jag absolut fullfölja.

När Ludvig tidigt i karriären skapade sin dröm var det PGA-touren han såg som sin högsta målsättning. Han sade nej till det höga anbudet från LIV som blev omtalad. Han tog istället sin plats på sina drömmars arbetsplats på snabbast möjliga tid. Han ångrar inget av sina val.

– PGA har redan betytt mycket för mig. Jag känner mig lyckligt lottad att jag råkar tillhöra den första årskullen som fått den här chansen. Deras nya system kommer att göra collegegolfen ännu bättre och mer attraktiv. Förhoppningsvis kommer den att göra PGA-touren ännu starkare också.

Canadian Open krockar med Scandinavian Mixed. Skulle du ha velat spela i Sverige?
– Absolut, det skulle vara häftigt. Den här gången gick det inte att lösa. När platsen på PGA-touren precis blivit klar är det här jag ska vara. Förhoppningsvis kommer möjligheten att spela Scandinavian Mixed i framtiden.

Ledarboll tillsammans med Linn Grant och Maja Stark, dina gamla skolkompisar från golfgymnasiet i Helsingborg…
– Ja, det vore ju en skön historia.

Vårt samtal kan avslutas. Det kommer att bli fler historier om den nya svenska golfgenerationen. Inte minst under nästa vecka.


Text: Tomas Hagfeldt • 2023-06-02
TournyttIntervjuLudvig ÅbergTournytt
Scroll to Top