Rory McIlroy tycker inte europeiska LIV-spelare hör hemma i Ryder Cup. Foto: Getty Images

Ryder Cup

McIlroy: ”Koepka förtjänar att få spela Ryder Cup… men inte europeiska LIV-spelare”

Rory McIlroy ger sin syn på hur Ryder Cup-lagen bör formas.

Text: Olof Åsgård • 2023-06-01 Uppdaterad 2023-06-01

Brooks Koepka kom delad tvåa i The Masters i april och vann PGA Championship i maj. Det medför att han ligger tvåa på USA:s Ryder Cup-ranking efter två poänggivande tävlingar. 

Nordirländaren Rory McIlroy tycker att det gör att Koepka förtjänar en plats i USA:s lag när Ryder Cup spelas i Rom senare i år, trots att Koepka spelar på LIV Golf. 
– Jag tycker absolut att Brooks förtjänar att vara med i amerikanska laget. Jag menar, han är tvåa på rankingen efter två tävlingar, sa Rory McIlroy på en presskonferens inför veckans PGA Tour-tävling Memorial Tournament. 

Men när det kommer till europeiska spelare på LIV-touren så tycker inte McIlroy att de ska få komma med i Europas lag.
– Jag har andra känslor för det europeiska laget med tanke på hur allt har gått till där (DP World Tour vann i skiljedomstol och flera LIV-spelare har valt att lämna touren) och ja, jag tycker inte att någon av de killarna borde vara en del av det europeiska laget.

Förra veckan uppgav Sergio Garcia att han pratat med Europas kapten Luke Donald som lät meddela att spanjoren har noll chans att komma med i laget. 

Det ledde till att landsmannen Jon Rahm uttryckte sin besvikelse över att politik har kommit i vägen för vilka som ska spela. 
– Det är de bästa europeerna mot de bästa amerikanerna. Punkt. Vad som än försiggår, vem som spelar på LIV och vem som inte spelar på LIV spelar ingen roll för mig. Det bör vara spelare som är bäst lämpade att representera Europa. Och jag har svårt acceptera att den bästa Ryder Cup-spelare (Garcia) Europa någonsin haft inte är lämpad att ha med i laget, sa Rahm. 

Ryder Cup 2023 spelas på Marco Simone G&CC 29 september till 1 oktober. 
Europas ranking sätts upp av Luke Donald och European Tour Group (DP World Tour). Alex Norén är i nuläget på 13:e plats (European points) och 14:e plats (World points) i rankinglistorna, vilket inte räcker för en plats. Tre spelare från respektive lista får en plats och Luke Donald har sedan sex kaptensval. 
USA har en ranking där sex spelare får en plats. Zach Johnson har sedan sex kaptensval. Viktigt att poängtera är att det är PGA of America (inte PGA Tour) som är arrangör på amerikanska sidan. Det ska alltså i praktiken inte spela någon roll att spelare är avstängda från PGA Tour.  


Text: Olof Åsgård • 2023-06-01
TournyttBrooks KoepkaJon RahmRory McIlroyRyder CupSergio GarciaTournytt
Rulla till toppen