Bryson DeChambeau vill att en ny kategori för LIV-spelare skapas så att de får plats i majorfälten. Foto: Getty Images

LIV Golf

DeChambeaus lösning för att få in LIV-spelare i majors

Vill att en speciell kategori skapas. ”Mest rättvist.”

Text: Olof Åsgård • 2023-05-26 Uppdaterad 2023-05-26

LIV Golfs tävlingar har inte världsrankingstatus. På grund av det sjunker dess spelare likt stenar på rankingen och kommer på sikt bara kunna spela i de majortävlingar som de tidigare vunnit i. Resten behöver de kvala in till, något som Sergio Garcia gjorde tidigare i veckan då han tog sig till sommarens U.S. Open via ett finalkval i Texas. Spanjoren fick inte spela PGA Championship och är för närvarande 206 i världen. Han har plats i The Masters i egenskap av tidigare vinnare.

LIV-kollegan Brooks Koepka vann PGA Championship och får därmed spela The Masters och The Open (majortävlingar han inte vunnit i karriären) fem år framåt. 

LIV-touren har flera spelare som har en given plats i de majortävlingar de segrat i, däribland Henrik Stenson i The Open. Men spelarna utan majorseger kommer få svårt att ta sig in i något av de fyra majorfälten så länge LIV Golf inte ger världsrankingpoäng. 

2020 års U.S. Open-mästare Bryson DeChambeau som värvades till LIV förra året har en lösning för hur LIV-spelare ska få vara med. Amerikanen föreslår att majortävlingarna skapar en ny och separat kvalificeringskategori för LIV-tourspelare baserat på hur de presterar på LIV-touren.
– Det skulle vara mest rättvist och det minsta man kan göra för LIV-golfare med tanke på de startfält vi har, de stora mästarna vi har och den elitnivå vi spelar på varje vecka. Om de kan göra det så tror jag att allt blir bra. Vi har hamnat så långt ner på listan nu att det verkligen är svårt att göra oss ens relevanta, säger Bryson DeChambeau inför veckans LIV-tävling i Washington DC.


Text: Olof Åsgård • 2023-05-26
TournyttBryson DeChambeauLIV GOlfLIV Golf Invitational SeriesTournytt
Rulla till toppen