Det går bra nu. Foto: Texas Tech via Twitter

Collegegolf

Åbergs fantastiska form inför finalen – slog till med 59 slag på träningsvarv

Mycket går bra för den svenske amatören just nu. Snart börjar proffslivet.

Text: Olof Åsgård • 2023-05-26 Uppdaterad 2023-05-26

I dag, fredag, drar collegefinalen NCAA Division I Men’s Golf Championship igång på Grayhawk GC i Scottsdale, Arizona. En av storfavoriterna är Texas Techs Ludvig Åberg. Han är 23 år från Eslöv. I början av veckan utsågs han till USA:s bäste collegespelare och tilldelades Ben Hogan Award för andra året i rad (bara Åberg och Jon Rahm som lyckats med den bedriften). Åberg är världsetta bland amatörer och toppar collegerankingen PGA Tour University som efter veckans final ger en direktbiljett ut på PGA Tour resten av säsongen 2022/2023 samt 2024 då touren återgår till att spelas över ett kalenderår.

Att det ser ljust ut för svensken är en underdrift och han är i utmärkt form. I onsdags träningsspelade Texas Tech på Kierland Golf Club som ligger i närheten av Grayhawk GC. Där blev det sanslösa 59 slag, 13 under par, för Åberg. 30 slag på första nio hålen (Mesquite) och 29 slag andra nio (Acacia) som avslutades med en eagle och fyra birdies. Det blev totalt elva birdies och en eagle. Att han missade en tvåmetersputt för 58 slag på sista hålet spelade mindre roll. 

Efter NCAA Division I Men’s Golf Championship blir Åberg proffs. Han ser ut att börja med att försöka kvala till U.S. Open den 5 juni och sedan proffsdebut på PGA Tour i RBC Canadian Open 8–11 juni. 

Ludvig Åberg

Född: 1999
Klubb: Eslövs Golfklubb
Gymnasium: Riksidrottsgymnasiet Helsingborg
College: Texas Tech University
Tränare: Hans Larsson 
Ranking: 1 PGA Tour University, 1 World Amateur Golf Ranking (har varit 1:a i 27 veckor)


Text: Olof Åsgård • 2023-05-26
TournyttCollegegolfLudvig ÅbergTexas TechTournytt
Rulla till toppen