Out inom banans gränser brukar aldrig vara särskilt uppskattat. Men oftast nödvändigt. Foto: Getty Images

PGA Championship

Tillfällig out-of-bounds under PGA Championship

Arrangören vill styra spelet och sätter upp vitsvarta pinnar mellan två hål under majorn.

Text: Olof Åsgård • 2023-05-16 Uppdaterad 2023-05-16

PGA Championship spelas i veckan på Oak Hill CC i Rochester, New York. Klubben bildades 1901 och banorna East och West designades av Donald Ross. East Course som är spelplatsen denna veckan har stått värd för stora mästerskap tidigare, bland annat Ryder Cup 1995 då Europa vann. 2019 sågs banan över och ett arbete gjordes för att den mer skulle likna Donald Ross ursprungliga design som gått förlorad genom åren. Banan mäter 6 761 meter, par 70.

Inför alla stora mästerskap ser arrangörer och domare över banan ur regel- och säkerhetssynpunkt och ibland görs temporära åtgärder som endast gäller under tävlingen. Inför PGA Championship har en intern outgräns dragits mellan hål sex och sju. Och det är utslagen på hål 6, 460 meter par 4, som påverkas. Hålet svänger åt höger och mellan sexan och sjuan löper ett vattenhinder och det finns meter att tjäna om man sneddar och spelar längs med sjuan. Därför har regelkommittén satt upp en skylt med texten:

”Under spel på hål 6, en boll som ligger på sjunde hålets fairway är out of bounds på hål 6.”

På Sociala Medier har många gjort sig lustiga över regelkommitténs ordval och undrar ifall det är okej att ligga i ruffen på sjuan och att bollen endast är out om den stannar på fairway.

Många lyfter fram ett vanligt argument att out-of-bounds inte ska förekomma inom banans faktiska gränser. 

”Hur kan man vara out om man de facto befinner sig på banan?” Undrar en twitteranvändare.

Men alla är inte negativa och framhäver att både bunker och vatten tas ur spel med den alternativa linjen och att arrangörerna måste ha out mellan hålen när proffsen kommer.


Text: Olof Åsgård • 2023-05-16
TournyttOak HillPGA ChampionshipTournytt
Rulla till toppen