Tommy Kuhl diskade sig själv efter att ha brutit mot reglerna under det regionala kvalet till U.S. Open i Illinois // Foto: Istagram

Tournytt

Vann U.S. Open-kval – diskade sig själv

"Det är bara mitt eget fel"

Text: Martin Strömberg • 2023-05-10 Uppdaterad 2023-05-10

Amatören Tommy Kuhl imponerade stort under det regionala kvalet till U.S. Open på Illini Country Club i Springfield, Illinois i början av veckan. Trots att banan spelades på greener som inte riktigt vuxit igen efter en hålpipluftning gick han runt på 62 slag och säkrade en plats i finalkvalet till U.S. Open. Trodde han. När han senare under dagen följde en lagkamrat och de talade om hur svårt det var att putta på de pipluftade greenerna kände Kuhl att något var fel. Han vände sig till tävlingsledningen och förklarade att han vid ett flertal tillfällen under ronden lagat ojämnheter på green och diskvalificerade sig själv i efterhand.

– Jag fick ont i magen och hade inte kunnat sova om jag inte berättat, sa Kuhl enligt Golf Digest.

Vid regelrevisionen 2019 gavs ett antal lättnader när det gäller att reparera märken på green som uppkommit på grund av bollar, spikmärken, flaggor, djurspår med mera. Lättnaderna omfattar dock inte pipluftning eller naturliga förändringar av greenytan. Om arrangörerna valt att skapa en lokal regel som tillåtit lagning av märken efter pipluftning, vilket många spelare tyckt varit mest rättvist, hade Kuhl sluppit diskningen. Efter ronden var det ett flertal spelare som också berättade att de lagat märken, ingen av dem hade dock placerat sig bland de fem främsta som kvalificerade sig vidare.

– Det är bara mitt eget fel och jag är skyldig att kunna reglerna, sa Kuhl efteråt.


Text: Martin Strömberg • 2023-05-10
TournyttTournyttU.S. Open
Scroll to Top