Rory McIlroys paus blev en kostsam historia. Foto: Getty Images

PGA Tour

Bekräftat: McIlroy går miste om 30 miljoner kronor

”Han var medveten om konsekvenserna.”

Text: Olof Åsgård • 2023-05-04 Uppdaterad 2023-05-04

Rory McIlroy missade kvalgränsen i The Masters i början av april. Sedan skippade han den upphöjda tävlingen RBC Heritage veckan därpå. Eftersom han redan struntat i en upphöjd tävling (Sentry Tournament of Champions i januari) så bröt han mot reglerna. Toppspelarna har rätt att missa en upphöjd tävling, men inte två. 

Sedan det stod klart att McIlroy inte skulle spela RBC Heritage kom detaljerad men obekräftad information om att han skulle få böta 3 miljoner dollar, motsvarande 30,8 miljoner kronor. 

Under torsdagen inför veckans Wells Fargo Championship gick PGA Tour mot sina egna rutiner och bekräftade att så blir fallet. I vanliga fall uppger inte touren detaljer i spelarnas bestraffningar. 

Förra året fick Rory McIlroy 12 miljoner dollar i bonus genom Players Impact Program där spelare som väcker mest uppmärksamhet belönas. 75 procent av PIP-bonusarna (9 miljoner dollar i McIlroys fall) betalades ut till spelarna i början av den här säsongen. Resterande 25 procent behålls just ifall situationer som denna skulle uppstå. 

– Jag hade mina anledningar att inte spela. Jag förklarade dessa för Jay (Monahan). Jag förstod konsekvenserna av det beslutet innan jag ens fattade det, sa McIlroy inför veckans tävling. 

Under torsdagen bekräftade PGA Tour-kommissionären Jay Monahan vad konsekvenserna blir. 
– Han visste, som han sa, konsekvenserna. Till att börja med tycker jag att det är viktigt att spelarna ska kunna besluta att inte spela och vi har utformat modellen efter det, sa Jay Monahan på en presskonferens. 

Så, planen är att behålla de tre miljonerna, är det korrekt? Frågade en reporter.
– Korrekt, svarade Monahan.


Text: Olof Åsgård • 2023-05-04
TournyttJay MonahanPGA TourRory McIlroyTournytt
Scroll to Top