Ett kostsamt misstag gav tre spelare två pliktslag var som fick stora konsekvenser för en av dem. Men det går att diskutera om det verkligen var deras fel. Foto: Getty Images

Korn Ferry Tour

Skjutsades i golfbil – fick två pliktslag

En bisarr regelhistoria utspelades på Korn Ferry Tour.

Text: Olof Åsgård • 2023-04-25 Uppdaterad 2023-04-25

Wilson Furr, Alejandro Tosti och Mason Andersen spelade i samma grupp i förra veckans Korn Ferry Tour-tävling Lecom Suncoast Classic. 

I fredags startade trion den andra ronden på hål 10. När de puttat klart på 18:e hålet gick de mot spelartunneln under läktarna för att ta sig till ettans tee och fortsätta ronden. Vid tunneln stod en golfbil parkerad, samma sorts bil som tagit spelarna från rangen till tians tee några timmar tidigare. 

Tosti frågade chauffören om han transporterade spelare till första tee och fick svaret ja. Spelarna hoppade på och skjutsades till ettan. 

På fjärde hålet kom en domare och frågade spelarna om bilfärden och de fick då veta att golfbilen inte var officiellt tillsatt för att skjutsa spelare utan att chauffören enbart var snäll och att han stannat för att inte föra oväsen när spelarna puttade.

– Jag frågade killen, skjutsar du spelare till första tee? Och han svarade ja, hoppa på… jag vet att jag inte kan åka med i en bil som inte är officiell, men det här kändes organiserat. Det såg ut som att någon skickat den här killen för att skjutsa oss. Den var redo och väntade på oss när vi gick av green. Men tydligen skulle den killen inte ha varit där, sa Alejandro Tosti efter ronden.

Alla tre spelare fick två pliktslag och blev varse om att de inte läst tävlingsbestämmelserna tillräckligt noga. I den informationen framgick att den enda officiella transporten med golfbil under tävlingen skulle ske mellan sjunde green och åttonde tee. 

Argentinaren Tosti klarade kvalgränsen och slutade till slut delad 22 (-13). Amerikanen Mason Andersen hade inte klarat kvalgränsen ändå och slutade näst sist i tävlingen. Värre blev det för hans landsman Wilson Furr.

Sista tävlingen

Han låg på rätt sida men de två pliktslagen gjorde att Furr missade kvalgränsen med (såklart) två slag. För att göra saken ännu värre var tävlingen Furrs åttonde och sista garanterade start på Korn Ferry Tour som han spelat sig till i höstens kval till touren. 
Han var rankad 148 på Points List inför tävlingen och behövde ett bra resultat för att förbättra rankingen och få fler starter. Spelet på torsdagen och fredagen gav honom chansen. Men den försvann under golfbilsturen mellan 18:e green och ettans tee.

– Det suger. Det finns egentligen inget annat att säga, det bara suger. Jag gör förmodligen en av mina bästa ronder i karriären och jag kände det. Och sen händer det här…. Bara ahhhh!, sa Furr efter ronden.  

Spelarna försökte förklara sig men beslutet var taget och de fick ingen respons.
– Efter att ha fått samma svar på sju olika sätt så gick jag. Vi kom ingenstans, sa Furr. 

– I slutändan är vi ansvariga. Men det här var väldigt, väldigt konstigt. Det kändes helt naturligt att den här killen skulle skjutsa spelare eftersom det är en lång promenad och du behöver gå runt hela klubbhuset, sa Tosti.

Fler spelare fick skjuts

Golfbilsstrulet slutade inte där. På lördagsmorgonen uppdagades att ytterligare en grupp spelare fått olovlig skjuts och det slutade med att Boo Weekly också missade kvalgränsen efter att ha fått sina två pliktslag. 

Och enligt källor till twitterkontot Monday Q Info hade ännu fler spelare fått skjuts men inte tilldelats pliktslag.  


Text: Olof Åsgård • 2023-04-25
TournyttGolfreglerKorn Ferry TourReglerTournyttWilson Furr
Scroll to Top