Rory McIlroy har hamnat lite grand i skottgluggen efter att ha valt att strunta i de regler som han själv varit med att skapa // Foto: Getty Images

McIlroys kollegor kräver svar av PGA Tour-chefen

Schauffele: "Regler är regler"

Text: Martin Strömberg • 2023-04-18 Uppdaterad 2023-04-18

Efter att ha missat kvalgränsen i The Masters på Augusta National valde nordirländaren Rory McIlroy att hoppa av den upphöjda tävlingen, RBC Heritage, veckan därpå. Eftersom McIlroy redan i januari valde att stå över Sentry Tournament of Champions på Hawaii, blev RBC Heritage den andra upphöjda tävlingen han missar. Det innebär att han går miste om tre av de 12 miljoner dollar (25 procent) som McIlroy fick via sin andraplats i PGA Tourens bonussystem Player Impact Program (PIP), som varje år delar ut pengar till de spelare som genererar mest positiv publicitet till touren.

McIlroys beslut att hoppa av RBC Heritage har mötts av viss kritik och nu vill vissa av McIlroys proffskollegor att PGA Tour mot sina ordinarie rutiner verkligen redovisar att McIlroy får sin bestraffning. Särskilt eftersom det nya schemat och reglerna var något som McIlroy var med och skapade via sin roll i spelarrådet. Samma regler som han nu brutit mot. Varken McIlroy eller PGA Tour har heller meddelat någon orsak till varför McIlroy uteblev förra veckan.

– Regler är regler. Till stor del är detta regler och förändringar som han själv varit med och tagit fram och det är ironi att han inte följer dem, säger Xander Schauffele, enligt Sports Illustrated.

Scottie Scheffler är en annan spelare som tycker att touren bör vara öppna i det här fallet och att Tour Commissioner, Jay Monahan, bör vara transparent med vilken typ av bestraffning McIlroy får.

– Det är mycket pengar och många vill veta vad som händer och vilka konsekvenser det får. Jag hoppas att de åtminstone kommunicerar med tourens medlemmar (spelarna).


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2023-04-18
TournyttPGA TourPlayer Impact ProgramRory McIlroyScottie SchefflerXander Schauffele
Rulla till toppen