Segermarginalen skrevs till fyra slag efter Jon Rahms imponerande räddning för par på 18. Foto: Christer Höglund.

The Masters

En magisk Masters-söndag i Seves tecken

Jon Rahm bärgar den sjätte spanska gröna kavajen genom tiderna.

Text: Eric Franzén • 2023-04-10 Uppdaterad 2023-04-10

AUGUSTA, GEORGIA En förmiddag kantad av frustration och där den pålitliga fadeskruven övergick i retfulla missar åt höger. Sedan en fokuserad eftermiddag med stundtals bländande längdkontroll och avundsvärd trygghet i spelet.     

Välkommen till Jon Rahms segersöndag på Augusta National Golf Club.

Den nuvarande världstrean startade sista ronden två slag bakom Brooks Koepka. Det dröjde sex hål innan den 28-årige spanjorens namn hade arbetat sig upp på ledartavlans översta plats. 

Därefter började tävlingen sakta rinna Brooks Koepka ur händerna. Bogeys på fyran, sexan, nian och tolvan avlöste varandra. Det tidigare solida järnspelet började spricka i fogarna och lämnade allt svårare lägen för att rädda par. Samtidigt höll Rahm huvudet kallt i avgörande lägen där han utan större gester siktade på att jobba hem greppbara par, eller spela aggressivt när rätt läge uppstod.

Pendeln svängde tydligast på hål 14 där Rahm missat fairway, men kontrar med en wegde med tydlig fade som jobbar sig in mot flaggan. Medan Koepka lämnar greenen med en riktigt sur bogey, som också ger Rahm linjen för sin birdieputt, utökas spanjorens försprång till bekväma fyra slag mot tidigare mentorn Phil Mickelson – som då lagt beslag på ledningen i klubbhuset på åtta under par efter en sprakande 65-rond. 

– Om det ska urskiljas ett avgörande moment så var det slaget på 17. Jag var inte helt blockerad bakom trädet, men hade inte ett bra läge. Att slå upp den till en dryg meter var otroligt, säger Jon Rahm under den efterföljande presskonferensen.


Den fjärde spanjoren som segrat i The Masters. Den sjätte gröna kavajen som trätts över axlarna på en spansk spelare. 

Vägen till den förlösande segergesten på 18:e greenen var varken rak eller enkel och tar avstamp i en tävling som startades med en fyrputt på ettan. Lägg till ett utslag som tar i högersidans träd på 18 men studsar ut strax innan början av fairway. Men till slut står Jon Rahm där. På det laddade datum som markerar ett 40-årsjubileum för Seve Ballesteros andra seger i The Masters samt den dag som skulle bli den spanske ikonens 66:e födelsedag.

– Jag trodde aldrig att jag skulle börja gråta av att vinna en golftävling men det var väldigt nära på 18:e. Det beror till stor del på vad detta betyder för mig och den spanska golfen.
– Att spela som jag gjorde under söndagen, med bara en bogey under svåra förhållanden är svårt att förklara. Det handlar mycket om stolthet, och jag är verkligen stolt över mig själv och min insats. Det har fortfarande inte sjunkit in ordentligt. Jag tittar på resultaten och tror att jag fortfarande har några hål kvar innan segern. Jag kan inte säga något annat. Det här var för Seve. Han var där uppe och hjälpte till.

Bör golfvärlden vara överraskad? Inte direkt. Jon Rahmn hade redan innan årets tävling ett smärtsamt starkt facit i The Masters. Under sina åtta starter på Augusta National har han endast slutat utanför de tio främsta vid två tillfällen. Spanjoren styrde ratten nedför Magnolia Lane med en säsong som gett tre segrar på PGA Tour i ryggen. Den elfte titeln på andra sidan av Atlanten är bärgad. Den andra majorn är bokförd och klar, och gör Rahm till den förste europé som både segrat i The Masters och US Open.

Jon Rahms seger i siffror
Rondscorer: 65, 69, 73, 69
Fairwayträffar: 48 av 56 (86 procent)
Greenträffar: 52/72 (72 procent)
Eaglar: 1
Birdies: 19
Bogeys: 7
Dubblar: 1
Par 3-hålen mot par: +1
Par 4-hålen mot par: -3
Par 5-hålen mot par: -10


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Eric Franzén • 2023-04-10
TournyttAugusta NationalJon RahmSeve BallesterosThe MastersTournytt
Rulla till toppen