Viktor Hovland imponerade stort under första ronden av The Masters och gick runt bogeyfritt på 65 slag Foto: Christer Höglund

The Masters

Norsk drömstart i The Masters – 65 slag av Hovland

Krossade sitt personbästa på Augusta National.

Text: Martin Strömberg • 2023-04-06 Uppdaterad 2023-04-06

Aktuell ledartavla

Tillsammans med Tiger Woods och Xander Schauffele gick norske Viktor Hovland ut första ronden av årets The Masters klockan 16.18 svensk tid. En stadig drive, ett halvbra järnslag och två puttar gav ett säkert par på ettan i vad som skulle komma att bli Hovlands klart bästa rond hittills på Augusta National. Hovland slog två kanonslag på andra hålet och följde upp dem med att rulla i en lurig putt från åtta meter för eagle. Efter bländande spel kommande hål satte han sedan upp andraslaget till en meter för dagens tredje birdie på det nionde hålet som då avverkats på 31 slag, fem under par.

Första rondens enda riktiga miss kom på det tionde hålet. Efter en perfekt drive släppte Hovland andraslaget upp i slänten till höger om green, ett läge som i princip kändes omöjligt med tanke på att flaggan satt på högersidan av green med minimal arbetsyta för chippen. Hovland lyckades dock, delvis med hjälp av att ruffen är något mjukare än vanligt, lösa uppgiften genom att landa bollen mjukt i greenkanten, på exakt rätt punkt ovanför bunkern, och sedan rulla i ännu en fin putt för ett riktigt magiskt par.

Inför ronden berättade Hovland att det var en dröm att få spela med Tiger Woods men att han hade ett eget jobb att sköta och det visade han med besked. När ronden summerades var han nio slag bättre än sin barndomsidol.

– Det var riktigt coolt att bara vara där ute med honom. Han har haft sådan stor betydelse för spelet och jag har suttit och titta på honom under åtskilliga timmar när jag växte upp. Att för första gången få spela med honom idag var verkligen speciellt, och inte minst under denna rundan, säger Viktor Hovland.

Hovland och Tiger Woods under första ronden av The Masters // Foto: Getty Images

På vägen in blev det sedan birdies på svåra hål elva efter en sänkt långputt och även på förlängda hål 13 där han tvåputtade för birdie. Det blev till slut 65 slag i kortet första dagen efter att Hovland trots dubbla bunkerbesök på sista hålet lyckades rädda sitt par från två och en halv meter. Det är Hovlands lägsta score någonsin i en major. Totalt träffade han 13 greener och 11 av 14 fairways. Hans tidigare bästa rond på Augusta National var 70 slag från 2021.

– Vi vet inte riktigt hur dåligt vädret kommer att bli, men jag tycker att det är lättare att vinna mark i fältet under dagarna med lättare förhållanden. Om du startar med en riktigt låg runda är det enklare att bevaka scoren om det blir riktigt svårt där ute – jämfört med om du ligger fem, sex eller sju slag efter. Den här veckan blir det viktigt att få till en bra start på tävlingen.

Med många spelare kvar ute på banan delar Hovland i skrivande stund ledningen med spanjoren Jon Rahm. Rahm fyrputtade första hålet för en dubbelbogey men gjorde sedan sju birdies och en eagle och tog sig in också han på 65 slag.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2023-04-06
TournyttAugusta NationalJon RahmThe MastersTiger WoodsTournyttViktor HovlandXander Schauffele
Rulla till toppen